0,5 liter kallt vatten
5 gram jäst
0,5 dl Olivolja
500 gram vetemjöl med hög glutenhalt
100 gram vanligt vetemjöl
10 gram salt
1 Gul lök
3 vitlöksklyftor
Färsk basilika
Torkad oregano
2-4 tomater
400 gram krossade tomater. Snåla inte med märket.
1-2 msk oliv olja
En klick tomatpure
Peppar och salt
+ Valfria tillbehör
Blanda vatten och olja, jäst och mjöl. Knåda tills den inte klibbar längre. Bearbeta degen med händerna och arbeta alltid inifrån och ut. Kavel eller andra verktyg arbetar ut syret och det är det som gör den fluffig och ger den krispiga ytan. Dela degen i 4- 6 bitar och låt jäsa över natten.
Det är viktig att använda ett mjöl som innehåller mycket gluten för att få fram så fin smak som möjligt i degen. Det mest populära är att blanda italienskt 00-mjöl som har en högre halt gluten med ett finare vetemjöl. Blandningen ger en luftig och lättarbetad deg som ger ett perfekt resultat. Tumregeln är att låta degen jäsa länge men att använda lite jäst. Ungefär lite mer än ett gram för två pizzor. Och sedan jäsning helst ett dygn. Den långa tiden gör även att smaken av jäst försvinner.
Mjuka upp löken i en medelvarm panna, tillsätt sedan alla ingredienser och låt koka med lock i ca 30 minuter och smaka av med salt och peppar. Fettet i oljan binder värmen vilket gör att såsen kommer koka även under gräddningen vilket bidrar till en krispiga botten. Då man hemma oftast inte kan komma upp i den värmen som en pizzaugn kan är lite olivolja i tomatsåsen ett bra tips att försöka bearbeta fram krispigheten ännu mer.
Sätt på ugnen på högsta värmen.
När degen jäst värm gärna upp den genom att knåda igenom den någon minut. Använd gärna händerna vid utbakningen och undvik redskap i största mån. Smeta sedan på tomatsåsen följt av osten, gärna mozzarella. Beroende på vad du valt att toppa pizzan med får du avgöra om toppningen ska med in i ugnen eller läggas på efter. Vissa tillagar ibland toppningen vid sidan om för att sedan läggas på.
Gräddningen beror helt på värme och tjocklek på pizzan. Jag skulle tipsa om att hålla ett ständigt öga på pizzan och inte låta den gräddas utan uppsikt. Du vill nå en mjuk och vikbar konsistens men samtidigt skapa en krisp både i bottnen men även på kanterna. Använd gärna en uppvärmd baksten eller varför inte en vanlig plåt. Placera pizzan i den nedre delen av ugnen och flytta upp om gräddningen blir ojämn.
Pizzan är klar när kanterna får sin bruna färg och osten har smällt samman med resten av toppingen.
Besök gärna min hemsida för att se fler recept!
http://maxpizzeria.se/inspiration/
Lycka Till!
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Pizza margarita
Förvärm din ugn till 250°C (475°F) eller så varmt som din ugn går. Kavla ut…
Galette/ Pizza med tomat och rödbeta
Värm ugnen till 200°. Skär rödbetorna och alla tomater i skivor. Rör ihop creme fraiche…
Glutenfri Grönsakspizza /kreatör Kristina andersson
1. Mixa havregrynen till ett mjöl. Blanda mjölet med fiberhusk, bakpulver och salt. Mixa broccolin…
Napolitansk Pizza
Ca 8 st 1. Lös upp jästen i kallt kranvatten. Tillsätt mjöl, salt och olivolja,…
Rödbets- & svartkålspizza på blomkålsbotten
1. Sätt ugnen på 225°. Blanda blomkål, riven ost, ägg, salt och peppar i en…
Pizzadeg
Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Blanda torra ingredienser. Häll…
Pizzasås
1. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt. 2. Dela tomaterna…
Pizza med prosciutto och 3 ostsorter
Lös upp jästen I vattnet, tillsätt olivolja och salt, arbeta in mjölet och knåda till…
PIZZAMUFFINS MAT MED SOFIE
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde, keso, riven ost, bakpulver, oregano, salt…