Placeholder

Min Italienska Pizza

Ingredienser

0,5 liter kallt vatten
5 gram jäst
0,5 dl Olivolja
500 gram vetemjöl med hög glutenhalt
100 gram vanligt vetemjöl
10 gram salt
1 Gul lök
3 vitlöksklyftor
Färsk basilika
Torkad oregano
2-4 tomater
400 gram krossade tomater. Snåla inte med märket.
1-2 msk oliv olja
En klick tomatpure
Peppar och salt

+ Valfria tillbehör

Gör så här

Blanda vatten och olja, jäst och mjöl. Knåda tills den inte klibbar längre. Bearbeta degen med händerna och arbeta alltid inifrån och ut. Kavel eller andra verktyg arbetar ut syret och det är det som gör den fluffig och ger den krispiga ytan. Dela degen i 4- 6 bitar och låt jäsa över natten.

Det är viktig att använda ett mjöl som innehåller mycket gluten för att få fram så fin smak som möjligt i degen. Det mest populära är att blanda italienskt 00-mjöl som har en högre halt gluten med ett finare vetemjöl. Blandningen ger en luftig och lättarbetad deg som ger ett perfekt resultat. Tumregeln är att låta degen jäsa länge men att använda lite jäst. Ungefär lite mer än ett gram för två pizzor. Och sedan jäsning helst ett dygn. Den långa tiden gör även att smaken av jäst försvinner.

Mjuka upp löken i en medelvarm panna, tillsätt sedan alla ingredienser och låt koka med lock i ca 30 minuter och smaka av med salt och peppar. Fettet i oljan binder värmen vilket gör att såsen kommer koka även under gräddningen vilket bidrar till en krispiga botten. Då man hemma oftast inte kan komma upp i den värmen som en pizzaugn kan är lite olivolja i tomatsåsen ett bra tips att försöka bearbeta fram krispigheten ännu mer.

Sätt på ugnen på högsta värmen.

När degen jäst värm gärna upp den genom att knåda igenom den någon minut. Använd gärna händerna vid utbakningen och undvik redskap i största mån. Smeta sedan på tomatsåsen följt av osten, gärna mozzarella. Beroende på vad du valt att toppa pizzan med får du avgöra om toppningen ska med in i ugnen eller läggas på efter. Vissa tillagar ibland toppningen vid sidan om för att sedan läggas på.

Gräddningen beror helt på värme och tjocklek på pizzan. Jag skulle tipsa om att hålla ett ständigt öga på pizzan och inte låta den gräddas utan uppsikt. Du vill nå en mjuk och vikbar konsistens men samtidigt skapa en krisp både i bottnen men även på kanterna. Använd gärna en uppvärmd baksten eller varför inte en vanlig plåt. Placera pizzan i den nedre delen av ugnen och flytta upp om gräddningen blir ojämn.

Pizzan är klar när kanterna får sin bruna färg och osten har smällt samman med resten av toppingen.

Besök gärna min hemsida för att se fler recept!
http://maxpizzeria.se/inspiration/

Lycka Till!

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Pizza margarita

Förvärm din ugn till 250°C (475°F) eller så varmt som din ugn går. Kavla ut…

Napolitansk Pizza

Ca 8 st 1. Lös upp jästen i kallt kranvatten. Tillsätt mjöl, salt och olivolja,…

Pizzadeg

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Blanda torra ingredienser. Häll…

Pizzasås

1. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt. 2. Dela tomaterna…

PIZZAMUFFINS MAT MED SOFIE

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde, keso, riven ost, bakpulver, oregano, salt…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.