Napolitansk Pizza

Ingredienser

1 kg vetemjöl special
650g kallt vatten
25g salt
5g olivolja
1g färsk jäst (som en ärta)

Gör så här

Ca 8 st

1. Lös upp jästen i kallt kranvatten. Tillsätt mjöl, salt och olivolja, kör maskinen i 20 minuter på lägsta hastighet.

2. Låt degen vila på bänk under bakduk i fem minuter. Runddriv degen tills den fått en slät yta (utan att spricka!) och lägg sedan i en plastlåda med lock.

3. Låt jäsa i ca 12 timmar i rumstemperatur (det ska finnas luftbubblor i degen när den är klar).

4. Rulla till bollar: Här finns två varianter att göra beroende på hur sugen man är på pizza.

4.1: Dela upp degen i 220g/st degbollar – detta ger ungefär 6-7 st. Runddriv degen till släta bollar och förvara i antingen en stor plastlåda eller mindre matlådor, jag använder mig av små runda plastlådor på 5 dl /st.
Låt jäsa i rumstemperatur i ca 4 timmar.

4.2: Runddriv degen till släta bollar om 250g och lägg i plastlåda eller mindre matlådor. Förvara i kylen 24-30 h. (kan förvaras i kylen upp till två dygn). Ta fram ur kylen 2 timmar innan utbak.

5. Ta en näve av mjölet och strö över den degboll du ska ha, ta varsamt upp den ur lådan och placera i mjölhögen, var noga med att hålla koll på vilken sida som är ovansidan på bollen då den ska vara uppåt på pizzan.

6. Börja trycka ut degen med fingrarna (inte fingertopparna) pressa luften utåt kanterna för att få en luftig kant, här vänder jag pizzan flera gånger i mjölet för att få en jämn fördelning av luften.

7. När du känner dig nöjd så ta upp degen och slå av mjölet försiktigt mellan händerna och lägg pizzan på mjölfri yta.

8. Topping: Tomatsås eller blanco

Toppa med ca. 50 g mozzarella – eller efter smak.

Gräddning i en hemmaugn med pizzasten: Sätt ugnen på grillfunktionen på högsta värmen. Sätt in en pizzasten, bakstål eller en vanlig ugnsplåt högst upp i ugnen. Låt ugnen bli ordentligt varm, den får gärna stå på i 30 minuter innan gräddning.

Grädda sedan pizzan tills den fått en fin färg på både över- och undersidan. Tag ut och toppa eventuellt med olivolja, svartpeppar och färsk basilika (viktigt med basilika!).

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Pizza margarita

Förvärm din ugn till 250°C (475°F) eller så varmt som din ugn går. Kavla ut…

Pizzadeg

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Blanda torra ingredienser. Häll…

Pizzasås

1. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt. 2. Dela tomaterna…

PIZZAMUFFINS MAT MED SOFIE

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde, keso, riven ost, bakpulver, oregano, salt…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.