Sparris

Bästa tiden på året är när sparris är i säsong. Denna fantastiska vårprimör har en rad användningsområden. Rosta, grilla, koka, stek – här hittar du massor av recept på sparris.

Underbara sparris

Sparris är utan tvekan en av de mest efterlängtade vårtecknen. Här i norr tittar de första späda stjälkarna upp ur jorden runt slutet av april. Skördesäsongen är därefter kort och intensiv, så det gäller att skynda om du vill äta svenskodlad sparris.

Det finns två sorters sparris, vit och grön, och de båda skiljer sig lite åt. Grön sparris kan du tillaga direkt medan den vita alltid bör skalas innan tillagning. Den vita sparrisen är en gnutta besk i smaken medan den gröna har en lätt sötma.

Trots skillnader i smak och utseende finns många likheter. Båda sorter har många användningsområden. Sparris går toppen att koka, grilla, ugnsbaka, steka och lägga in. Varför inte koka ihop en len sparrissoppa eller röra ihop en krämig sparrisrisotto? Sparris är också en fint tillbehör till en god köttbit såväl som ett härligt knaprigt tilltugg i TV-soffan. Välj själv hur du vill använda denna mångsidiga råvara!

Recept med sparris

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.

bakgrund monterrato
Fynd – “Ett väldigt trevligt vin för ett klockrent pris” – Vinbanken oktober 2025
119 kr