Pizzadeg på Tipo 00 mjöl

Ingredienser

2 stycken pizzor
340 g Vetemjöl Tipo 00 (100%)
194-201 g Vatten (57-59%)
17-22 g Olivolja (5-6,5%)
1,7-2,7 g Jäst (0,5-0,8%)
5,1-6,8 g Salt (1,5-2%)

4 stycken pizzor
680 g Vetemjöl Tipo 00 (100%)
388-401 g Vatten (57-59%)
34-44 g Olivolja (5-6,5%)
3,4-5,4 g Jäst (0,5-0,8%)
10,2-13,6 g Salt (1,5-2%)

Gör så här

Kalljäs i 1-3 dygn (går med något kortare tid)
Väg ingredienserna på en våg.
Rör ut jästen i vatten. Blanda i övriga ingredienser. Knåda degen i 10-12 min gärna i en assistent.
Ta upp degen och dela den i 2/4 lika delar. Forma degklumparna till runda släta pizzabollar. Lägg pizzabollarna på ett bläck (plåt ed)och täck dem med plastfolie eller i 2/4 plastburkar med lock (ca 0,5 l) (smörj burken med LITE olja så bollarna lossnar).
Sätt in pizzabollarna i kylskåp 1-3 dygn.

Jag har pizzaugn Ooni Koda 16.
Värm upp pizzaugnen till hög temperatur, ca 400-450˚. Tar ca 20 min.

Om du inte har en pizzaugn.
Värm upp ugnen till 275˚ eller varmare. Använd en pizzasten/stål. Ugnen ska värmas upp till 275˚ minst 30 min innan bakningen.

Baka ut 2/4 stycken runda pizzor. Använd rikligt med mjöl vid utbakningen, gärna durumvetet (lättare att få pizzan glida av pizzaspaden)
(Du kan lägga den formade pizzan på en pizzaspade och sedan lägga på toppingen eller gör du som på pizzerian, gör allt klart på bakbordet och sedan för under pizzaspaden)
Lägg på önskad topping. (Tomatsås först i botten sedan osten. Därefter övrig topping). Viss topping läggs på efter gräddning t.ex parmaskinka, ruccola ed.

I pizzaugn.
Grädda 1-2 min. Klart!

I vanlig ugn.
Grädda i ca 7-8 min (känn på kanterna och titta hur botten ser ut)
Tips! Om du vill ha en krispigare botten. Grädda pizzan med bara tomatsås i 2 min. Ta ut pizzan och lägg på övrig topping. Grädda klart. Det blir också enklare att föra över pizzan från pizzaspaden till ugnen.

När pizza 2 är klar brukar jag sätta in pizza 1 i ugnen i ett par minuter så pizzorna är varma när vi ska äta. Det innebär att jag behöver tänka på att inte grädda pizza 1 för hårt från början.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Pizza margarita

Förvärm din ugn till 250°C (475°F) eller så varmt som din ugn går. Kavla ut…

Napolitansk Pizza

Ca 8 st 1. Lös upp jästen i kallt kranvatten. Tillsätt mjöl, salt och olivolja,…

Pizzadeg

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Blanda torra ingredienser. Häll…

Pizzasås

1. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt. 2. Dela tomaterna…

PIZZAMUFFINS MAT MED SOFIE

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde, keso, riven ost, bakpulver, oregano, salt…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.