2 stycken pizzor
340 g Vetemjöl Tipo 00 (100%)
194-201 g Vatten (57-59%)
17-22 g Olivolja (5-6,5%)
1,7-2,7 g Jäst (0,5-0,8%)
5,1-6,8 g Salt (1,5-2%)
4 stycken pizzor
680 g Vetemjöl Tipo 00 (100%)
388-401 g Vatten (57-59%)
34-44 g Olivolja (5-6,5%)
3,4-5,4 g Jäst (0,5-0,8%)
10,2-13,6 g Salt (1,5-2%)
Kalljäs i 1-3 dygn (går med något kortare tid)
Väg ingredienserna på en våg.
Rör ut jästen i vatten. Blanda i övriga ingredienser. Knåda degen i 10-12 min gärna i en assistent.
Ta upp degen och dela den i 2/4 lika delar. Forma degklumparna till runda släta pizzabollar. Lägg pizzabollarna på ett bläck (plåt ed)och täck dem med plastfolie eller i 2/4 plastburkar med lock (ca 0,5 l) (smörj burken med LITE olja så bollarna lossnar).
Sätt in pizzabollarna i kylskåp 1-3 dygn.
Jag har pizzaugn Ooni Koda 16.
Värm upp pizzaugnen till hög temperatur, ca 400-450˚. Tar ca 20 min.
Om du inte har en pizzaugn.
Värm upp ugnen till 275˚ eller varmare. Använd en pizzasten/stål. Ugnen ska värmas upp till 275˚ minst 30 min innan bakningen.
Baka ut 2/4 stycken runda pizzor. Använd rikligt med mjöl vid utbakningen, gärna durumvetet (lättare att få pizzan glida av pizzaspaden)
(Du kan lägga den formade pizzan på en pizzaspade och sedan lägga på toppingen eller gör du som på pizzerian, gör allt klart på bakbordet och sedan för under pizzaspaden)
Lägg på önskad topping. (Tomatsås först i botten sedan osten. Därefter övrig topping). Viss topping läggs på efter gräddning t.ex parmaskinka, ruccola ed.
I pizzaugn.
Grädda 1-2 min. Klart!
I vanlig ugn.
Grädda i ca 7-8 min (känn på kanterna och titta hur botten ser ut)
Tips! Om du vill ha en krispigare botten. Grädda pizzan med bara tomatsås i 2 min. Ta ut pizzan och lägg på övrig topping. Grädda klart. Det blir också enklare att föra över pizzan från pizzaspaden till ugnen.
När pizza 2 är klar brukar jag sätta in pizza 1 i ugnen i ett par minuter så pizzorna är varma när vi ska äta. Det innebär att jag behöver tänka på att inte grädda pizza 1 för hårt från början.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Pizza margarita
Förvärm din ugn till 250°C (475°F) eller så varmt som din ugn går. Kavla ut…
Galette/ Pizza med tomat och rödbeta
Värm ugnen till 200°. Skär rödbetorna och alla tomater i skivor. Rör ihop creme fraiche…
Glutenfri Grönsakspizza /kreatör Kristina andersson
1. Mixa havregrynen till ett mjöl. Blanda mjölet med fiberhusk, bakpulver och salt. Mixa broccolin…
Napolitansk Pizza
Ca 8 st 1. Lös upp jästen i kallt kranvatten. Tillsätt mjöl, salt och olivolja,…
Rödbets- & svartkålspizza på blomkålsbotten
1. Sätt ugnen på 225°. Blanda blomkål, riven ost, ägg, salt och peppar i en…
Pizzadeg
Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Blanda torra ingredienser. Häll…
Pizzasås
1. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt. 2. Dela tomaterna…
Pizza med prosciutto och 3 ostsorter
Lös upp jästen I vattnet, tillsätt olivolja och salt, arbeta in mjölet och knåda till…
PIZZAMUFFINS MAT MED SOFIE
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde, keso, riven ost, bakpulver, oregano, salt…