Fröknäcke / Kristina Anderssons recept
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten, lite i taget, och blanda tills det blir en…
Hemlagad knäck är nästan ett måste i juletid. Detta sega och klassiska julgodis älskas av de flesta.
Klassisk knäck görs på sirap, smör, grädde, socker och hackad mandel. Receptet på knäck är känt sedan slutet av 1600-talet. Idag finns en mängd variationer på originalreceptet och många smaksätter gärna knäck med sina favoritsmaker. Exempel på variationer är choklad, rivet lime- eller apelsinskal, ingefära, pepparkakskrydda, malen kardemumma eller rostad kokos.
Det finns några saker att tänka på för dig som vill lyckas med julbaket. Undvik att röra i knäcken för mycket, så att inte sockret kristalliserar sig. Koka alltid knäck i en tjockbottnad kastrull om du lagar godiset på spisen. Det går också göra knäck i micron.
När du tror att smeten är klar är det dags kan du kontrollera detta genom att göra ett kulprov. Droppa lite av smeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta i några sekunder och testa sedan om du kan forma smeten till en kula. Knäcken är klar när kulan är ganska fast. Känns den för mjuk kokar du smeten lite längre. Var sedan försiktig när du häller upp knäcken på formar, så att du inte bränner dig på den varma smeten.
Förvara gärna knäck i kylen med en bit bakplåtspapper mellan varje lager, så att knäcken inte klibbar ihop med varandra.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten, lite i taget, och blanda tills det blir en…
Rör ihop smör och farinsocker tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt nästan allt mjöl…
Sätt ugnen på 150 grader. Häll av, skölj och låt linserna rinna av väl. Blanda…
1. Doppa brödet hastigt i vatten. 2. Mixa med kaffesump, mortlade kryddor, smör, salt och…
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör om och slå i…
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt kokande vatten…
Instruktioner Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör om och slå…
Grädda i ca 1 timme i 150 grader
Grädda i ca 1 timme i 150 grader
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Tillsätt…
Gör så här: 1. Förbered en plåt med bakplåtspapper på och ställ ungefär 80 knäckformar…
Koka upp grädde, socker och sirap. Blanda sedan i Werthers. Låt sjuda tills du kan…