Långkokt stek med gräddsås

Ingredienser

6p

900 g fläskkarré i bit, benfri
½ msk salt
5 dl vatten
1 lagerblad
5 hela vitpeppar
2 vitlöksklyftor
40 g färsk ingefära eller 1 msk mald ingefära
2 msk torkad rosmarin eller torkad oregano eller torkad timjan
1 msk olivolja
1 msk paprikapulver, gärna rökt
½ tsk mald svartpeppar
50 g smör, att steka i
800 g brysselkål
salt och peppar, efter smak

Gräddsås
3 dl vispgrädde

Gör så här

Sätt ugnen på 100 grader. Lägg köttet i en ugnsfast gryta eller form med hög kant och salta ordentligt.

Häll vatten så det täcker två tredjedelar av köttet och lägg i lagerbladet och vitpepparkornen. Ställ i ugnen 7–8 timmar.

Lyft köttet ur grytan och ta tillvara skyn (för att sedan göra gräddsåsen). Lägg tillbaka köttet i formen.

Sätt ugnen på 220 grader. Riv eller finhacka vitlök och ingefära i en liten skål. Tillsätt olja, örtkryddor, peppar och blanda.

Gnid in steken med kryddblandningen och griljera cirka 10–15 minuter.
Stek brysselkålen i smör på medelhög värme under tiden. Salta och peppra efter smak.

Skär köttet i tunna skivor och servera med gräddsåsen.

Gräddsås
Sila bort grumset från stekskyn och koka ner till hälften, 1-2 dl blir lagom. Häll i en kastrull med grädden och koka upp. Sänk värmen och låt puttra 20 minuter eller mer till önskad konsistens.

Tips
Den här steken kan du göra på en dag, det vill starta tidigt på morgonen och avsluta lagom till kvällsmaten, eller på två dagar. Starta på kvällen dag ett och låt köttet långkoka i ugnen över natten. Dag två kyler du köttet, senare kan du fortsätta med griljeringen och såsen, enligt ovan.
Liksom de flesta långkok och grytor gå det alldeles utmärkt att göra rätten i en slow cooker, enligt anvisningar i manualen. Bryn gärna köttet innan du lägger den i slow cookern och halvera vattenmängden.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Cornbread Cowboy Casserole

Cornbread Cowboy Casserole has quickly become a favorite. I’ve been meaning to try this recipe…

Burrito bowl

Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…

Limoncello & Tonic

Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.