6p
900 g fläskkarré i bit, benfri
½ msk salt
5 dl vatten
1 lagerblad
5 hela vitpeppar
2 vitlöksklyftor
40 g färsk ingefära eller 1 msk mald ingefära
2 msk torkad rosmarin eller torkad oregano eller torkad timjan
1 msk olivolja
1 msk paprikapulver, gärna rökt
½ tsk mald svartpeppar
50 g smör, att steka i
800 g brysselkål
salt och peppar, efter smak
Gräddsås
3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 100 grader. Lägg köttet i en ugnsfast gryta eller form med hög kant och salta ordentligt.
Häll vatten så det täcker två tredjedelar av köttet och lägg i lagerbladet och vitpepparkornen. Ställ i ugnen 7–8 timmar.
Lyft köttet ur grytan och ta tillvara skyn (för att sedan göra gräddsåsen). Lägg tillbaka köttet i formen.
Sätt ugnen på 220 grader. Riv eller finhacka vitlök och ingefära i en liten skål. Tillsätt olja, örtkryddor, peppar och blanda.
Gnid in steken med kryddblandningen och griljera cirka 10–15 minuter.
Stek brysselkålen i smör på medelhög värme under tiden. Salta och peppra efter smak.
Skär köttet i tunna skivor och servera med gräddsåsen.
Gräddsås
Sila bort grumset från stekskyn och koka ner till hälften, 1-2 dl blir lagom. Häll i en kastrull med grädden och koka upp. Sänk värmen och låt puttra 20 minuter eller mer till önskad konsistens.
Tips
Den här steken kan du göra på en dag, det vill starta tidigt på morgonen och avsluta lagom till kvällsmaten, eller på två dagar. Starta på kvällen dag ett och låt köttet långkoka i ugnen över natten. Dag två kyler du köttet, senare kan du fortsätta med griljeringen och såsen, enligt ovan.
Liksom de flesta långkok och grytor gå det alldeles utmärkt att göra rätten i en slow cooker, enligt anvisningar i manualen. Bryn gärna köttet innan du lägger den i slow cookern och halvera vattenmängden.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Baconlindad kyckling med sweet chilisås
Sätt ugnen på 225°C. Salta och peppra kycklingfiléerna lite grand och vira sedan baconskivor runt…
krämig pastasås med salsiccia och mascarpone
Fräs lök, vitlök och chili i olivolja på medelvärme i en kastrull tills löken blivit…
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Mareld saftkokare, 8 liter
Värde 599 kr
Tävla här
Stäng