Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås

Ingredienser

Couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka

  • 600 g lammytterfilé skuren i skivor
  • 1 tsk 7 kryddor
  • salt och peppar
  • olivolja i sprayflaska
  • 1 msk tahini
  • 1 1/2-3 msk saft från citron efter behag - smaka dig fram
  • 2 dl grekisk naturell yoghurt 0%
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • ca 800 g butternutpumpa, skalad, urkärnad och delad i ca 2×2 cm stora bitar
  • 2 dl okokt barley couscous – eller vilken annan couscous som helst
  • 1 burk bondbönor, sköljda och avrunna, eller ca 2 dl frysta och tinade – eller så tar du motsvarande mängd andra bönor eller kikärter
  • 2 krukor finhackad persilja
  • 1 kruka finhackad mynta
  • 2 salladslökar skurna i tunna skivor
  • 2 finhackade tomater
  • 3 skivade inlagda libanesiska vildgurkor – eller cornichons eller annan inlagd gurka
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
65 min
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket. Aromatiskt och färscht. Till lammet serverar vi en couscoussallad med bönor och ugnsrostad butternutpumpa samt en kall yoghurtsås med tahni, citron och vitlök.

Gör så här

Gör så här

  • Lägg skivorna på en tallrik och strö över 7 kryddor, salt och svartpeppar och låt det stå så länge.
  • Blanda alla ingredienserna i en skål och ställ in i kylen tills det är dags för servering.
  • Värm ugnen till 220 grader.
  • Lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form och lägg pumpabitarna i formen.
  • Ställ in formen i mitten av ugnen i ca 30-40 min eller tills pumpan är mjuk.
  • Ta ut, ställ åt sidan och låt pumpan svalna.
  • Tillaga korncouscousen enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Använder du frysta bondböner kan du koka dem i lättsaltat vatten i någon minut, häll av dem och sedan låta dem stå och svalna.
  • Blanda försiktigt alla ingredienserna i en skål och smaka av med salt och peppar.
  • Spraya och värm olja i en het stekpanna.
  • Stek på båda sidorna tills köttet är tillagat så som du vill ha det.
  • Servera med couscoussallad och tahinisås.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.

bakgrund monterrato
Fynd – “Ett väldigt trevligt vin för ett klockrent pris” – Vinbanken oktober 2025
119 kr