4 port
Köttbullar
½ (55 g) gul lök
450 g blandfärs eller nötfärs
110 g färskost
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1 krm mald kryddpeppar
3 msk smör
Gräddsås
3 dl vispgrädde
55 g färskost
1 msk glutenfri soja (valfritt)
salt och peppar, efter smak
Blomkål och lingon
450 g blomkål
2 dl lingon (valfritt)
Köttbullar
Riv eller hacka löken riktigt fint och lägg i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser till färsen och blanda väl.
Rulla färsen med blöta händer till köttbullar som väger cirka 30 gram/styck. Bryn i stekpanna eller i ugnen om du vill slippa oset. Sätt i så fall ugnen på 200 grader och bred ut smöret i en långpanna. Tillaga köttbullarna i ugnen i cirka 20–30 minuter, beroende på storlek, och skaka om då och då så de blir brynta runt om.
Gräddsås
Koka upp grädde och färskost i en kastrull och häll i stekskyn från köttbullarna.
Spä eventuellt ut såsen med ett par matskedar vatten om du vill ha en rinnigare sås.
Tillsätt eventuellt lite soja, den är mest till för färgens skull.
Sänk värmen och låt såsen puttra några minuter eller tills önskvärd konsistens.
Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Blomkål och lingon
Koka blomkålsbuketterna i rikligt med lättsaltat vatten tills de är lagom mjuka.
Stompa med en rejäl träslev eller gaffel vid servering.
Mosa lingonen med en gaffel, tillsätt eventuellt lite sötning.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Baconlindad kyckling med sweet chilisås
Sätt ugnen på 225°C. Salta och peppra kycklingfiléerna lite grand och vira sedan baconskivor runt…
Krämiga sesamnudlar med köttfärs
Blanda samman alla ingredienserna till såsen. Ställ vid spisen. Koka nudlarna 1 minut kortare än…
krämig pastasås med salsiccia och mascarpone
Fräs lök, vitlök och chili i olivolja på medelvärme i en kastrull tills löken blivit…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria