Almond Shortbread Cookies Sally Vargas Mandelmördegskakor från Skottland

Ingredienser

För semestern eller "bara för." Gjord med en blandning av mandelmjöl och vanligt mjöl och toppat med skivade mandlar för ännu mer mandelsmak.
Shortbread – små spröda, brittiska kakor som riktigt smälter i munnen. Här får man vara lite kvick och inte överarbeta degen, då blir kakorna för kompakta.
Receptet är för vanliga mandelkakor, men receptet är mycket förlåtande, så lek och experimentera med det. Ibland gör jag det med brunt socker, ibland med finhackad och rostad pekannötter, ibland med valnötter.

Smör till formen
113g osaltat smör delat i bitar
1,8dl (148 g) socker
2,4dl (120 g) mjöl
1,2dl (56 g) majsstärkelse
1,2dl (48 g) mandelmjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljextrakt
1 msk mjölk
1dl skivad mandlar
Ev Florsocker (för pudring)

Gör så här

Förvärm ugnen till 180ºC:
Smörj en paj eller springform, 24 cm.
Blanda degen:
Använd en träsked i en stor skål för att rör om smöret och sockret tills det är krämigt.
Rör i mjöl, majsstärkelse, mandelmjöl och salt.
Blanda väl men bearbeta inte för mycket.
Rör i vanilj och mjölk.
Knåda med händerna om det behövs; degen kommer att komma ihop i stora klumpar.
Alternativt kan du använda en stativblandare med en vispfäste för att blanda degen.
När du har tillsatt vanilj och mjölk, slå på låg hastighet tills degen kommer ihop.
Pressa ut degen i formen:
Skrapa ner degen i formen och pressa i ett jämnt lager i botten (den ska inte gå uppåt i sidorna).
Klä botten av ett dlmått med en bit plastfolie och använd den för att släta degen jämnt i formen.
Skär degen i kilar och kyl:
Skär degen i 12 eller 16 kilar med en kniv.
Sprid de skivade mandlarna över toppen och tryck ner dem försiktigt i degen. Kyl i 30 minuter, tills det är fast, eller upp till 2 dagar. (Om du kyler över natten eller längre, täck pannan med plastfolie.)
Baka kakan:
Ställ in formen i mitten av ugnen och baka i 25 minuter, eller tills kanterna börjar bli bruna.
Täck löst med folie och fortsätt att baka i 15 till 20 minuter, eller tills degen känns fast och ser gyllene ut.
Ta ut ur ugnen och låt svalna i 10 minuter.
Medan kakan fortfarande är varm, skär kilarna försiktigt igen så att de är åtskilda.
Låt stå i pannan tills den är helt sval.
Förvaring:
Förvara kakorna i ett lufttätt burk i upp till 3 dagar eller i kylen i upp till 7 dagar. Strö över florsocker före servering, om du vill.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.