4 olika pommes med dippsåser

Ingredienser

4P

Riktigt krispiga pommes frites stavas dubbelfritering! Doppa sedan stavarna växelvis i len majodipp och het salsa – den perfekta kombon!

POMMES FRITES, MAJODIPP MED CITRON OCH HET SALSA

Pommes
1 liter frityrolja
4 stora bakpotatisar
salt

Majodipp med citron
2 äggulor
1 tsk citronsaft
2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta (pressad)
2 krm salt

Het salsa
1 msk olivolja
1 gul lök (finhackad)
1 hel röd chili (finhackad och -urkärnad)
1 burk krossade tomater
4 vitlöksklyftor (pressade)
2 tsk socker
2 krm salt

PALSTERNACKS­POMMES MED ÄRTDIPP

Pommes
1 kg palsternackor
1 vitlöksklyfta
5 stjälkar färsk dragon
2 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Ärtdipp
2 dl ärter från frysen
1 vitlöksklyfta
1 citron
4 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

SÖTPOTATISPOMMES MED CHILIMAJO

Pommes
1 kg sötpotatis
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1 stjälk färsk rosmarin
1 tsk salt

Chilimajonnäs:
1 ½ dl majonnäs
1 tsk söt chilisås
½ tsk sambal oelek

KÅLRABBIPOMMES MED PARMESANDIPP

Pommes
3 kålrabbi
2 msk olivolja
2 stjälkar färsk rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar

Parmesandipp:
2 dl crème fraiche
2 dl finriven parmesan
1 krm svartpeppar

Gör så här

Potatis
Skrubba bakpotatisarna och låt skalet sitta kvar.
Skär i stavar ca 1 cm tjocka och torka dem med papper så att de blir torra.
Häll frityroljan i en vid kastrull.
Värm till 120°
Lägg i potatisstavarna och fritera i cirka 10 minuter tills de blir mjuka.
Ta sedan upp dem med hålslev och lägg på tidningspapper.
Värm oljan till 180° och lägg i stavarna igen.
Låt de friteras tills de är gyllene och krispiga, ca 5 minuter.
Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på tidningspapper.
Salta och doppa i såserna.

Majo
Se till att alla ingredienser är rumstempererade innan du sätter igång.
Rör samman äggulor och citronsaft.
Droppa i oljan och vispa hela tiden tills all olja har gått ihop till en fin majonnäs. Pressa i en vitlöksklyfta och smaka av med salt.

Salsa
Häll olivoljan i en kastrull på medelvärme och fräs lök i oljan tillsammans med chilin tills den är mjuk men inte fått färg.
Tillsätt de krossade tomaterna, pressad vitlök, socker och salt.
Låt sjuda cirka 10 minuter.
Smaka av med salt och socker.
Häll upp i en skål och låt svalna.

Palsternackor
Värm ugnen till 200° varmluft.
Skala palsternackorna och skär i långa stavar.
Skala och hacka vitlöken fint.
Skölj och hacka dragonbladen.
Vänd palsternackor, vitlök och dragon i lite olja, salt och peppar på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
Baka i ugnen i 20 minuter.

Ärtdip
Häll kokande vatten över de frysta ärterna.
Skala vitlöken.
Mixa ärter, vitlök, färskpressad citronsaft, olivolja, salt och peppar till en kräm. Servera palsternackstavarna med ärtkrämen.

Sötpotatis
Värm ugnen till 225°.
Skala sötpotatisen och skär i avlånga stavar.
Koka i vatten med 1 msk vinäger i 10 minuter.
Häll av vattnet och fördela sötpotatisen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Vänd runt med olja och 1 msk vinäger.
Skölj rosmarin och hacka den grovt.
Strö rosmarin och salt över och baka i ugnen i ca 15 minuter.

Majo
Blanda majonnäs, söt chilisås och sambal oelek i en skål.
Servera till sötpotatispommes.

Kålrabbi
Värm ugnen till 200°.
Skär bort blasten från kålrabbin.
Skär kålrabbin i 1 ½ cm tjocka skivor.
Skär skivorna på andra längden så du får avlånga stavar.
Vänd bitarna i olja.
Krydda med salt och peppar.
Skölj rosmarin och hacka den fint.
Vänd ner rosmarin bland kålrabbin och fördela allt på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
Baka i ugnen i 20–25 minuter.
Servera kålrabbin med parmesandipp.

Parmesandipp
Blanda alla ingredienser till dippen.
Smaka av med peppar och förvara kallt till servering.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.