”Så kul med ett vin från Bordeaux med viss ålder, utan att kosta skjortan... Urgott!”
Nu lanseras Château de Lussac med årgång 2012 från hjärtat av den lilla byn med samma namn intill Saint-Émilion, utanför Bordeaux, ett område känt för sina kvalitetsviner. Med en intensiv doft och sammetslen smak finns Château de Lussac nu i utvalda butiker.
Intensiv doft
Vinerna från Saint-Émilion är kända för sin elegans och balans. Château de Lussac är inget undantag. Gjort på druvorna Merlot och Cabernet Franc och med en lagring på franska ekfat i 16 månader innan det buteljerades och därefter lagrades på flaska. Vinet har en intensiv och elegant doft med toner av svarta vinbär, plommon, kakao och en begynnande mognad som ger toner av tryffel och tobak. I smaken är vinet elegant och sammetslent med mycket toner av frukt, trots sin höga ålder. Smaken avslutas med en frisk syra, typisk för området.
Från ett äkta slott
Château de Lussac, ett av regionens få äkta slott, byggdes år 1876 av Gaston Montouroy. Detta renässansslott i kalksten var tidigare privat bostad men är idag öppet för gäster både för besök och övernattning. Redan år 1878 belönades slottets vin med medalj, vilket vittnar om att Château de Lussac har en lång historia av välrenommerade viner som troligen är äldre än slottet självt. Vingårdarna utgör 25 hektar på kullarna runt om slottet och byn Lussac. Lussac är en av de kallade ”Saint-Émilion-satelliterna” som ligger runt själva Saint-Émilion, en av världens mest kända och uppskattade vinregioner, beläget utanför Bordeaux på den högra stranden av floden Dordogne. Saint-Émilion har en lång tradition av vinproduktion som sträcker sig tillbaka till romartiden, och idag är området klassat som ett världsarv av UNESCO.
Servera gärna till säsongens råvaror
Château de Lussac är ett utmärkt vin att bjuda på till säsongens middagar eller att avnjuta precis som det är. Servera gärna till en bit entrecôte bordelaise, alltså entrecôte som i Bordeaux, med hackad schalottenlök ovanpå och med en rödvinssås till. Eller ta vara på säsongens råvaror och servera med en mustig svampsås till. Serveringsgrad kring 18-20 grader.
Artikelnummer | 75570 |
---|---|
Pris | 179 kr |
Storlek | 750 ml |
Alkoholhalt | 13 % |
Sockerhalt | 0.3 g/l |
Årgång | 2012 |
Druvor | Cabernet Franc, Merlot |
Importör | The Wine Team |
Liknande dryck
Château Vieira
köp 115 kr
Château de Seguin Bordeaux Supérieur Magnum
köp 249 kr
Château de Seguin Bordeaux Supérieur
köp 119 kr
2022 Chinon Les Petites Roches, Charles Joguet
köp 199 kr
Château la Carelle
köp 315 kr
Château Morillon
köp 169 kr
Recept till drycken
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna