”Så kul med ett vin från Bordeaux med viss ålder, utan att kosta skjortan... Urgott!”
- Eva Weckström, Vinbörsen 26/9-24

Château de Lussac

Nu lanseras Château de Lussac med årgång 2012 från hjärtat av den lilla byn med samma namn intill Saint-Émilion, utanför Bordeaux, ett område känt för sina kvalitetsviner. Med en intensiv doft och sammetslen smak finns Château de Lussac nu i utvalda butiker.

Intensiv doft
Vinerna från Saint-Émilion är kända för sin elegans och balans. Château de Lussac är inget undantag. Gjort på druvorna Merlot och Cabernet Franc och med en lagring på franska ekfat i 16 månader innan det buteljerades och därefter lagrades på flaska. Vinet har en intensiv och elegant doft med toner av svarta vinbär, plommon, kakao och en begynnande mognad som ger toner av tryffel och tobak. I smaken är vinet elegant och sammetslent med mycket toner av frukt, trots sin höga ålder. Smaken avslutas med en frisk syra, typisk för området.

Från ett äkta slott
Château de Lussac, ett av regionens få äkta slott, byggdes år 1876 av Gaston Montouroy. Detta renässansslott i kalksten var tidigare privat bostad men är idag öppet för gäster både för besök och övernattning. Redan år 1878 belönades slottets vin med medalj, vilket vittnar om att Château de Lussac har en lång historia av välrenommerade viner som troligen är äldre än slottet självt. Vingårdarna utgör 25 hektar på kullarna runt om slottet och byn Lussac. Lussac är en av de kallade ”Saint-Émilion-satelliterna” som ligger runt själva Saint-Émilion, en av världens mest kända och uppskattade vinregioner, beläget utanför Bordeaux på den högra stranden av floden Dordogne. Saint-Émilion har en lång tradition av vinproduktion som sträcker sig tillbaka till romartiden, och idag är området klassat som ett världsarv av UNESCO.

Servera gärna till säsongens råvaror
Château de Lussac är ett utmärkt vin att bjuda på till säsongens middagar eller att avnjuta precis som det är. Servera gärna till en bit entrecôte bordelaise, alltså entrecôte som i Bordeaux, med hackad schalottenlök ovanpå och med en rödvinssås till. Eller ta vara på säsongens råvaror och servera med en mustig svampsås till. Serveringsgrad kring 18-20 grader.

Smakprofil
Sötma
Syra
Strävhet
Fyllighet
Produktinfo
Artikelnummer75570
Pris179 kr
Storlek750 ml
Alkoholhalt13 %
Sockerhalt0.3 g/l
Årgång2012
Druvor Cabernet Franc, Merlot
Importör The Wine Team

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Recept till drycken

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.