” ”Ekologisk platstypisk cabernet franc i aromatisk tät inledning av blå frukt och örter i nosen. Grusiga tanniner, mineraliskt och grönstjälkigt. Tjära, grusväg, svarta bär, vilda gröna örter och sandig mineralitet. Sval frukt, läskande hög syra, tuggiga sträva tanniner, energi och driv med torr grönkartig finish. Gott redan nu men desto bättre med ett par års med lagring. Köp en och prova nu och köp en för hyllan, det är fortfarande mycket prisvärt och en relativt stor allokering.” ”
Odlat med kärlek i hjärtat av Loire
Domaine Charles Joguet i Chinon, som ligger i hjärtat av Loire, grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Från början var egendomen en farm som sysslade med många olika grödor, men Charles var väldigt road av viner från Bourgogne och kände att han själv ville lägga större fokus på just odling och vinmakning. 1985 klev Jacques Genet in som partner och tillsammans bildade de ett jordbruksföretag (société civile d’exploitation agricole, SCEA) för att utveckla, organisera och bevara allt det jobb som Charles Joguet hade åstadkommit. Sedan 1997 så har Charles Joguet numera dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av egendomen och ägnar större delen av sin tid till den sedan tidigare avbrutna karriären som konstnär. Nu sköts vingården av Jaques, Kevin Fontaine och Anne-Charlotte Genet som arbetar hårt och hantverksmässigt i fas med årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet av vinstockarna, med en stor respekt för natur och tradition. De 35 hektar stora ägorna sköts av ett team om nio personer som arbetat hårt och dedikerat med att ta egendomen dit den är idag – men det har inte varit en rak väg. Ann-Charlotte berättade att när de bestämde sig för att börja odla allting ekologiskt år 2006 ledde det till flera andra förändringar. Exempelvis valde de att gå över till större ekfat om 400 liter för att få mindre smak av eken och man började också göra malolaktisk jäsning på ekfat för att göra mindre reduktiva viner. Dessutom har en noggrann jordmånsanalys ägt rum för att ge varje läge de bästa förutsättningarna och ett stort program för att plantera träd i vingårdarna har inletts. Certifiering mot fullt ekologiskt startade 2013.
2022 Chinon Les Petites Roches är gjord på ekologiskt certifierade druvor från olika vingårdslägen med 30 år gamla rankor som växer i kalkrik och lerig jord. Druvorna har valts ut särskilt för sin kvalitet, djup och komplexitet. Enbart den frirunna juicen används vid pressningen (resten av vinet används i Cuvée Terroir). Vinifieringen inleds med en kallmaceration med en efterföljande jäsning som pågår i 10 dagar. Vinet genomgår full malolaktisk jäsning under de kommande vintermånaderna och lagras på ståltank i totalt 18 månader.
Detta är en ståltankslagrad och läskande cabernet franc när den är som allra bäst. Ett utmärkt val till kyckling, långkok, den hemgjorda pizzan och till charkbrickan!
| Artikelnummer | 95593 |
|---|---|
| Pris | 199 kr |
| Storlek | 750 ml |
| Alkoholhalt | 12.5 % |
| Sockerhalt | 0.3 g/l |
| Årgång | 2022 |
| Druva | Cabernet Franc |
| Importör | Tryffelsvinet |
Liknande dryck
Château de Seguin Bordeaux Supérieur
köp 119 kr
Château de Lussac
köp 179 kr
Château la Carelle
köp 315 kr
Mr French
köp 69 kr
Château Les Trois Manoirs
köp 149 kr
Casa Capriolo Chianti DOCG
köp 99 kr
Recept till drycken
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna