Vegansk morotskaka med kokostäcke

Ingredienser

Morotskaksbotten

150 g Mjölkfritt smör
9 msk Kikärtsspad
1 1/2 dl Strösocker
1 1/2 dl Mörkt muscovadosocker - hårt packat
2 tsk Vaniljsocker
3 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 1/2 tsk Bikarbonat
2 tsk Kanel
1 tsk Mald kardemumma
250 g Rivna morötter
1 1/2 dl Äppelmos

Frostning - smörkräm

125 g Mjölkfritt smör
4-5 dl Florsocker
2 tsk Kokande vatten
Ev. smaksättning

Dekoration - 100 g kokosflingor, hallon eller andra bär

Gör så här

1. Sätt på ugnen på 175°. Smörj och bröa två formar med ca 15 cm i diameter (eller en stor form ca 20x30 cm)

2. Smält smöret och låt det sedan svalna.

3. I en bunke, blanda socker, muscovadosocker och äppelmos och rör sedan ner det avsvalnade smöret.

4. I en separat bunke, blanda sedan vaniljsocker, vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och kardemumma.

5. I den tredje bunken, vispa kikärtsspadet hårt tills det är fast. Man ska kunna hålla bunken upp och ner.

6. Sikta sedan ner vetemjölsblandningen i den blöta sockerblandningen tills det precis går ihop.

7. Skala och riv morötterna och vänd ner dem i smeten.

8. Vänd försiktigt ner kikärtsfluffet i smeten för att behålla så mycket luft som möjligt.

9. Fördela smeten i formarna och grädda dem i 40-45 minuter. Använder du en stor form så kan gräddtiden vara mindre, håll koll med en sticka efter ca 35 minuter.

Frosting - smörkräm

1. Vispa smöret i ca 10 minuter tills det blir vitt och fluffigt.

2. Häll ner florsocker, lite i taget, medan du vispar.

3. Sist, häll ner det varma vattnet och valfri smaksättning. Justera konsistensen på smörkrämen genom att hälla i mer vatten om du vill ha en lösare konsistens.

Montering (för tårtan)

När kakan är klar, låt den svalna helt innan monteringen. Skär sedan varje kaka på mitten för att få fyra runda kakor. Placera den första bottnen på ett tårtfat och bred ett tunt lager med smörkräm. Håll koll på mängden så att det räcker till att täcka tårtan sedan. Upprepa med resterande bottnar och avsluta med en övre halva med den skurna sidan neråt, så att det inte är så smuligt och så blir det en rundad topp. Täck sedan hela tårtan med smörkräm och pressa på kokosflingorna. Dekorera med mer smörkräm och bär.

Använde du en stor form så är det bara att bre på smörkrämen och strössla över kokosen.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Cornbread Cowboy Casserole

Cornbread Cowboy Casserole has quickly become a favorite. I’ve been meaning to try this recipe…

Burrito bowl

Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.