Morotskaksbotten
150 g Mjölkfritt smör
9 msk Kikärtsspad
1 1/2 dl Strösocker
1 1/2 dl Mörkt muscovadosocker - hårt packat
2 tsk Vaniljsocker
3 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 1/2 tsk Bikarbonat
2 tsk Kanel
1 tsk Mald kardemumma
250 g Rivna morötter
1 1/2 dl Äppelmos
Frostning - smörkräm
125 g Mjölkfritt smör
4-5 dl Florsocker
2 tsk Kokande vatten
Ev. smaksättning
Dekoration - 100 g kokosflingor, hallon eller andra bär
1. Sätt på ugnen på 175°. Smörj och bröa två formar med ca 15 cm i diameter (eller en stor form ca 20x30 cm)
2. Smält smöret och låt det sedan svalna.
3. I en bunke, blanda socker, muscovadosocker och äppelmos och rör sedan ner det avsvalnade smöret.
4. I en separat bunke, blanda sedan vaniljsocker, vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och kardemumma.
5. I den tredje bunken, vispa kikärtsspadet hårt tills det är fast. Man ska kunna hålla bunken upp och ner.
6. Sikta sedan ner vetemjölsblandningen i den blöta sockerblandningen tills det precis går ihop.
7. Skala och riv morötterna och vänd ner dem i smeten.
8. Vänd försiktigt ner kikärtsfluffet i smeten för att behålla så mycket luft som möjligt.
9. Fördela smeten i formarna och grädda dem i 40-45 minuter. Använder du en stor form så kan gräddtiden vara mindre, håll koll med en sticka efter ca 35 minuter.
Frosting - smörkräm
1. Vispa smöret i ca 10 minuter tills det blir vitt och fluffigt.
2. Häll ner florsocker, lite i taget, medan du vispar.
3. Sist, häll ner det varma vattnet och valfri smaksättning. Justera konsistensen på smörkrämen genom att hälla i mer vatten om du vill ha en lösare konsistens.
Montering (för tårtan)
När kakan är klar, låt den svalna helt innan monteringen. Skär sedan varje kaka på mitten för att få fyra runda kakor. Placera den första bottnen på ett tårtfat och bred ett tunt lager med smörkräm. Håll koll på mängden så att det räcker till att täcka tårtan sedan. Upprepa med resterande bottnar och avsluta med en övre halva med den skurna sidan neråt, så att det inte är så smuligt och så blir det en rundad topp. Täck sedan hela tårtan med smörkräm och pressa på kokosflingorna. Dekorera med mer smörkräm och bär.
Använde du en stor form så är det bara att bre på smörkrämen och strössla över kokosen.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Semifreddo daim och pepparkaka
Vispa äggulorna och sockret ordentligt. Vispa ner färskosten. Vispa grädden luftigt. Vispa äggvitan hårt. Vänd…
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Stenfors gjutjärnsgryta
Värde 1 499 kr
Tävla här
Stäng