Placeholder

Underbar kolapaj med vispgrädde

Ingredienser

Pajdeg:
100 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 msk neutral olja
1 äggula
3 msk kallt vatten
1,5 msk socker

Kolafyllning:
1,5 dl socker
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
1 - 2 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en springform.

2. Blanda samtliga ingredienser till pajdegen i en bunke och vispa med elvisp tills det precis blir en deg. Den är litet klibbig.

3. Tryck med lätt mjölade händer ut degen i formen, nagga med gaffel och grädda 10 - 12 minuter. Låt skalet svalna helt.

4. Nu ska kolan kokas ihop. Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Rör om ordentligt och låt koka upp. Rör om då och då.

5. Efter att det kokat upp sänker du till medelvärme men kolan ska ändå koka hela tiden. Rör om då och då så att inget bränns fast. Låt kolan koka tills den tjocknat.

6. Ta från värmen och rör i smöret tills du får en slät och jämn smet. Häll smeten i pajskalet och låt stå svalt minst 3 - 4 timmar.

7. Servera med vispad grädde, glass och/eller bär.

Ca 8 bitar

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.