Så gör du din egen halloumi (fjälloumi) som Mandelmanns

Ingredienser

10 liter mjölk

1 dl filmjölk (så färsk som möjligt),

1 dl yoghurt (så färsk som möjligt),

3 ml löpe (Om du använder koncentrerad löpe, direkt från ostlabb eller återförsäljare för osttillverkning så räcker det med 3 ml löpe. Men om du köper utspädd löpe, t ex från apoteket, fråga om du är osäker, så kan det behövas upp till en matsked, ca 15 ml, enligt TV4:s receptsajt koket.se).

havssalt

Gör så här

Så här gör du

1. Värm mjölken till 36 grader i en stor gryta.

2. Ta av från värmen, tillsätt filmjölken och yoghurten och låt stå i 30 minuter.

3. Rör i löpen och låt blandningen stå med lock på i ytterligare 60 minuter. Nu har mjölken stelnat.

4. Bryt massan med en kniv eller ballongvisp så att den delar sig i centimeterstora kuber. Värm till 42 grader under omrörning och ta av grytan från värmen. Rör om då och då

under 30 minuter.

5. Fånga upp ostmassan med en trådsil och lägg den i ett durkslag. Obs! Låt vasslen vara kvar i grytan. Lägg en tyngd på massan och låt stå i 1–2 timmar, men vänd massan efter halva tiden.

6. Värm vasslen i grytan till 85 grader.

7. Skär osten i stora bitar och lägg ner dem i den varma vasslen.

8. Låt grytan stå på värmen så att den håller runt 85 grader i 30 minuter, eller tills ostarna flyter upp.

9. Ta upp dem och gnid in dem med salt. (Spara gärna vasslen och gör ricotta, se nästa sida.)

10. Lägg ostarna på en sval plats och låt dem rinna av i 24 timmar. Förvara dem sedan i kylen (du kan också frysa dem).

11. Stek ostarna i olja i en het stekpanna någon minut på varje sida. Den proteinrika fjälloumin är en bra ersättare till tallrikens kött.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Halloumi masala

Lägg nötterna i en skål med kokhett vatten minst 10 minuter Stek halloumi så att…

Friterad halloumi

Gör så här: Skär halloumin i mindre bitar. Hetta upp oljan (till 180 grader brukar…

Baconlindad halloumi

Gör så här Skär halloumin i stavar. Rulla in varje bit i en baconskiva. Grilla…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.