Jordgubbar och mandelmassa gör kakan saftig och god. Den är glutenfri och går snabbt att röra ihop. Servera gärna lite grädde till.
Notera: Tid för kakan att stå i kylen över natten tillkommer.
– 125 g smör
– 150 g mandelmassa
– 2 ägg
– 1 dl strösocker
– 150 g mandelmjöl
– 1½ tsk bakpulver
– 200 g färska jordgubbar
– 1 dl mandelspån
Tillbehör
– vispgrädde
– färska jordgubbar
1. Sätt ugnen på 175° varmluft.
2. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, eller knyckla ihop ett bakplåtspapper och lägg i en rund ugnsform med samma mått.
3. Smält smöret i en kastrull. Dra av från värmen. Riv mandelmassan grovt. Rör i mandelmassan i smöret tillsammans med ägg, socker, mandelmjöl och bakpulver. Rör ihop smeten väl, vispa inte.
4. Häll smeten i formen, halvera och lägg i jordgubbarna och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Håll koll! Om du har en effektiv ugn får kakan färg snabbt innan den är klar, täck då över den resten av tiden.
5. Låt kakan svalna helt i formen och ställ sedan in den i kylen över natten.
6. Låt gärna kakan bli rumstempererad före servering. Servera med vispad grädde och fler färska jordgubbar om du vill.
Kockens tips
Om du vill ta med kakan på en picknick och servera vispad grädde till, förvara grädden i en tättslutande burk som är väl inpackad med kylklampar. Skulle grädden ha blivit lös så skicka runt burken och låt alla skaka den några gånger vardera så blir det bra igen.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Semifreddo daim och pepparkaka
Vispa äggulorna och sockret ordentligt. Vispa ner färskosten. Vispa grädden luftigt. Vispa äggvitan hårt. Vänd…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk