8–10 portioner
Tid: 1 timme 15 minuter
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
olja eller smör till stekning L
5 dl mjölk L
5 dl vispgrädde L
ca 3 tsk salt
nymald svartpeppar
1½ kg mjölig potatis
1 påse gratängost à 200 g, eller annan smakrik ost
Gör så här
1. Skölj purjolöken väl och strimla den. Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs alltsammans i olja i en stor gryta på medelvärme tills löken är mjuk.
2. Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar. Mjölken ska nästan kännas översaltad. Koka upp.
3. Skiva under tiden potatisen mycket tunt, gärna på mandolin. Lägg ner den i grytan.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Sjud blandningen tills gräddmjölken tjocknar. Smaka av.
6. Smörj en riktigt stor ugnsform. Häll blandningen i formen och strö osten över. Man kan också trycka ner lite av osten i gratängen.
7. Grädda gratängen 30–40 minuter i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och osten fått fin färg.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Mareld saftkokare, 8 liter
Värde 599 kr
Tävla här
Stäng