Placeholder

Potatisgrätäng

Ingredienser

8–10 portioner
Tid: 1 timme 15 minuter

1 purjolök
3 vitlöksklyftor
olja eller smör till stekning L
5 dl mjölk L
5 dl vispgrädde L
ca 3 tsk salt
nymald svartpeppar
1½ kg mjölig potatis
1 påse gratängost à 200 g, eller annan smakrik ost

Gör så här

Gör så här
1. Skölj purjolöken väl och strimla den. Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs alltsammans i olja i en stor gryta på medelvärme tills löken är mjuk.
2. Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar. Mjölken ska nästan kännas översaltad. Koka upp.
3. Skiva under tiden potatisen mycket tunt, gärna på mandolin. Lägg ner den i grytan.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Sjud blandningen tills gräddmjölken tjocknar. Smaka av.
6. Smörj en riktigt stor ugnsform. Häll blandningen i formen och strö osten över. Man kan också trycka ner lite av osten i gratängen.
7. Grädda gratängen 30–40 minuter  i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och osten fått fin färg.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.

Imponerande "fullträff" hyllas av experterna
99 kr