Moussetårta med körsbär – glutenfri, mjölkfri

Ingredienser

Botten
50 g mandlar (eller solrosfrön för nötfri kaka)
40 g mjölkfritt smör eller smakneutral kokosolja
1 msk riven kokos
1 msk kokosmjöl
1 msk vaniljsocker
½ krm salt

Mousse
2,5 tsk gelatinpulver
2 msk vatten

175 g urkärnade surkörsbär (200 g körsbär som kärnas ur)
1 msk koncentrerad apelsinjuice
½ dl strösocker
¼ dl vatten

1,5 dl sojagrädde
2 äggulor
1,5 msk vaniljsocker

Gör så här

Receptet är skapat för en form med diametern 16,5 cm. Den bör ha löstagbar kant. Dubbla receptet om du har en form som är 23 cm i diameter. Gör gärna tårtan dagen innan den ska ätas. Det tar ändå flera timmar innan den stelnar.

Förbered formen genom att rita av bottenrundeln i hörnet av ett bakplåtspapper. Klipp ut och lägg det runda pappret i botten av formen. Sätt på ugnen på 175 grader. Häll mandlarna i en matberedare och kör en kort stund tills de mixats till ett grovkornigt mjöl. Smält smöret eller kokosoljan och häll sedan i resten av ingredienserna tillsammans med mandlarna. Mixa tills allt blandats. Bred ut jämnt i botten av formen, sätt fast kanten och grädda 10 minuter. Låt svalna helt.

Förbered moussen genom att blanda gelatinpulvret med 2 msk vatten, så det får svälla en stund. Koka upp bär, strösockret och vatten i en kastrull. När bären mjuknat mixar du med en mixerstav. Ta av värmen, lägg i gelatinklumpen och rör tills den smält och allt blandad sig helt. Ställ att svalna i kylskåp 30-40 minuter (inte mer, för då blir det gelé för tidigt).

När bären svalnat vispar du sojagrädden, häller i gulorna och vaniljsockret och vispar lite till. Blanda grädden med bären och häll sedan allt i formen med den svala mandelbottnen. Ställ i kylskåp att stelna minst 4 timmar - gärna över natten. Kakan går att förbereda 1-2 dagar innan den ska ätas.

Värm gärna utanpå kanten på formen för att moussen ska släppa lätt. Dekorera gärna med färska bär och/eller strö över bärpulver över tårtan.

Betyg (1 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.