Botten
50 g mandlar (eller solrosfrön för nötfri kaka)
40 g mjölkfritt smör eller smakneutral kokosolja
1 msk riven kokos
1 msk kokosmjöl
1 msk vaniljsocker
½ krm salt
Mousse
2,5 tsk gelatinpulver
2 msk vatten
175 g urkärnade surkörsbär (200 g körsbär som kärnas ur)
1 msk koncentrerad apelsinjuice
½ dl strösocker
¼ dl vatten
1,5 dl sojagrädde
2 äggulor
1,5 msk vaniljsocker
Receptet är skapat för en form med diametern 16,5 cm. Den bör ha löstagbar kant. Dubbla receptet om du har en form som är 23 cm i diameter. Gör gärna tårtan dagen innan den ska ätas. Det tar ändå flera timmar innan den stelnar.
Förbered formen genom att rita av bottenrundeln i hörnet av ett bakplåtspapper. Klipp ut och lägg det runda pappret i botten av formen. Sätt på ugnen på 175 grader. Häll mandlarna i en matberedare och kör en kort stund tills de mixats till ett grovkornigt mjöl. Smält smöret eller kokosoljan och häll sedan i resten av ingredienserna tillsammans med mandlarna. Mixa tills allt blandats. Bred ut jämnt i botten av formen, sätt fast kanten och grädda 10 minuter. Låt svalna helt.
Förbered moussen genom att blanda gelatinpulvret med 2 msk vatten, så det får svälla en stund. Koka upp bär, strösockret och vatten i en kastrull. När bären mjuknat mixar du med en mixerstav. Ta av värmen, lägg i gelatinklumpen och rör tills den smält och allt blandad sig helt. Ställ att svalna i kylskåp 30-40 minuter (inte mer, för då blir det gelé för tidigt).
När bären svalnat vispar du sojagrädden, häller i gulorna och vaniljsockret och vispar lite till. Blanda grädden med bären och häll sedan allt i formen med den svala mandelbottnen. Ställ i kylskåp att stelna minst 4 timmar - gärna över natten. Kakan går att förbereda 1-2 dagar innan den ska ätas.
Värm gärna utanpå kanten på formen för att moussen ska släppa lätt. Dekorera gärna med färska bär och/eller strö över bärpulver över tårtan.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…