Magdalena kaka Östra Ryds kaka Av Caroline Gustavsson

Ingredienser

Deg:
400 gram tärnat kylskåpskallt smör
9 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
ev 2-3 msk kallt vatten

 

Fyllning:
200 gram mandelmassa
2 dl Rabarber och jordgubbssylt (se recept nedan)

Ägg till pensling
Pärlsocker
Mandelspån

Gör så här

Mördegskaka med hemgjord Rabarber & Jordgubbssylt och mandelmassa

 

OBS Se nötfritt alternativ nedan!

Ser ut att vara en torr kaka, men inuti gömmer sig något helt annat !
- Precis som Östra Ryds bor, överraskande trevliga
20 stora kakor
150 grader i varmluftsugn och 175 grader i vanlig ugn ca 15 minuter.

Kör alla ingredienser till degen i matberedare till en smulig massa.
Tryck snabbt ihop till en deg på bakbordet. Tillsätt eventuellt lite kallt vatten så går den ihop lättare.
Forma till en tjock rulle ca 8 cm i diameter, tryck ihop den ordentligt så inga sprickor finns kvar i mitten. Gärna mellan plastfolie.
Skär av ca 1 cm i var ände, för att forma prickarna av.
Pensla rullen med ägg och rulla i pärlsocker med hjälp av plasten. Skär i 20 stycken drygt centimetertjocka skivor med skarp kniv. Lägg på bakplåtsklädd plåt.
Tryck försiktigt en fördjupning i mitten med hjälp av botten på ett litet glas ca 4 cm i diameter.
Rulla små bollar av resterande deg och fäst med lite ägg eller vatten som prickar över bokstaven "Ö".
Rulla mandelmassan till en rulle drygt 3 cm i diameter, skär i drygt centimeter tjocka skivor och lägg i gropen.

Klicka på sylten ca 2 tsk eller spritsa med hjälp av en spritspåse.
Toppa med flagad mandel och grädda mitt i ugnen tills de är gyllene och precis börjar ta lite färg på under sidan. De ska vara lite knäckigt knapriga i kanten och mjukt sega i mitten.

Rabarber och jordgubbssylt
ger ca 7 dl sylt

8 dl Rabarber, skuren i skivor
2 dl Jordgubbar
Rivet skal av 1 citron
0,5 kg sylt socker

1 kapsyl vaniljessens eller 1 tsk vaniljsocker
Några mosade blåbär som passeras genom sil för att färga sylten med.
Blanda samman allt och koka i 5 minuter. Skumma noga och tryck gärna med en mosstöt för att fördela sönder frukten något. Häll upp på väl rengjorda burkar, skruva på locket och vänd upp och ner för att skapa vaccum och längre hållbarhet. Förvara mörkt och svalt.

Tips!
Kan enkelt göras allergivänlig så att ALLA kan äta den! Välj gluten och mjölkfria alternativ och pensla prickarna med någon droppe vatten istället för ägg, rulla i pärlsocker utan att pensla med ägg. Gör en mandelfri mandelmassa och toppa med solroskärnor.

Mandel- och nötfri mandelmassa

1 dl solroskärnor (naturella)
1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk grädde, mjölk eller mjölkfritt alternativ
Allt detta mixas med stavmixer till önskad konsistens.
Supergott!!!

Låt er väl smaka
Caroline Gustavsson i Rosstorp

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.