Ljuvlig äppelkaka med karamelliserat äpple och kanel

Ingredienser

Kaka:

180 g vanligt mjöl
3 tsk bakpulver
4 stora ägg
90 g socker
1/2 tsk vanilj extrakt
Rivet ska al en citron
60 ml osaltat smör, smält
60 ml druvfröolja

Karamelliserat äpple:

50 g osaltat smör
100g farin socker
50 ml vatten
2 gröna äpplen, ta bort kärnhuset och skala
1 msk citronsaft
1/4 tesked kanel
50 g valnötter
60 g - 80 g gula russin

Gör så här

Den här saftiga kakan är gjord helt i en stekpanna med högre kanter, eller i en så kallad Happy Pan med en fyrkantig form. Kakan smakar ljuvligt av kanel och de karamelliserade äpplena på toppen smälter i munnen.

Kakan kallas upside down cake då man efter tillagningen i pannan vänder kakan upp och ner innan servering. Receptet kommer från bloggen Cuisine Paradise och är skrivet av bloggaren Ellana Guan och recepten på bloggen är främst inspirerade av det asiatiska köket.

Precis som oss så älskar Ellana bakverk och söta delikatesser och vi är så glada att detta recept har blivit så populärt på myTaste!

Tips!

Du kan också baka denna kaka i ugnen vid 180 grader i ca 40-50 minuter med en sockerkaksform.

1) För karamelliseringen; skivad äpplena i ca 0,5 cm tjocka skivor och marinera dem med citronsaft och kanelpulver. Ställ undan.

2) Smält osaltat smör och brunt socker över låg värme i en panna med höga kanter tills sockret har lösts upp socker och blandningen börjar bubbla.

3) Lägg i demmarinerade äppelskivorna, vatten och fortsätt att småkoka över låg värme i ytterligare 3-5 minuter tills äpplena mjuknar något.

4) Stäng av värmen och lägg äpplen, valnötter och hälften av russinen så nära varandra som möjligt i pannan utan för mycket mellanrum eller gör samma sak i en form. Sätt åt sidan och förbered kaksmeten.

5) Blanda ihop med ägg, socker och vaniljextrakt med en handmixer tills den är blandad.

6) Vispa i det smälta smöret, druvfröoljan och lägg i den siktade mjölblandningen (vanligt mjöl + bakpulver) och fortsätt att röra tills allt blandas och smeten har en konsistens som tjock grädde. Lägg sedan i de återstående russinen men innan de läggs i så rulla dem i lite mjöl så att de inte sjunker vid gräddningen.

7) Häll blandningen över äpplena och grädda med lock på mycket låg värme i ca 23-25 ​​minuter (vanligtvis kommer du se att ångan kommer ut från locket när kakan är klar) eller tills stickan inte har någon smet på sig när du sticker den i kakan.

8) Vänd försiktigt på kakan och grädda den sidan i ytterligare 5 minuter innan servering.

Tillagningstid: ca 45 minuter
Grader: 180 c

Här är länken till original receptet http://www.mytasteus.com/r/happy-call-pan-version-apple-upside-down-cake-483338.html

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.

Nyhet i beställningssortimentet - 99 kr!
99 kr