8-12 portioner
Ingredienser:
650 g laxfilé
1,5 tsk salt
1 knippe dill
3 st ägg
5 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
1 msk pressad lime
200 g skalade (ca 450 g oskalade) räkor
Ta fram en avlång brödform som rymmer 1,5 liter som du senare ska grädda patén i och smörj den med smör.
Vattenbad: Ta fram en stor ugnsform / långpanna som rymmer brödformen och fyll den till hälften med vatten. Ställ in den i nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 200°
Skär laxen i mindre bitar och lägg den i en matberedre. Mixa. Tillsätt saltet och mixa några sekunder till.
Hacka dillen. Lägg i hälften av den hackade dillen, ägg, vispgrädde, potatismjöl och pressad lime. Mixa till en jämn smet.
Häll hälften av laxsmeten i den avlånga smörjda brödformen. Fördela räkorna och andra hälften av dillen. Häll på andra hälften av laxsmeten.
Slå formen lite lätt mot något hårt underlag så att smeten fördelar sig jämnt i formen och släta till ytan om det behövs.
Täck formen med ugnsfolie och stick några hål i den så att ångan kan komma ut.
Grädda i vattenbadet i 200°C i 60 minuter.
Ta ut patén ur ugnen och häll försiktigt bort eventuell vätska.
Låt patén stå minst 20 minuter innan du stjälper upp den. Patén kan serveras ljummen eller kall.
Om du inte vill servera den direkt, låt den svalna och förvara sedan i kylskåp. Stjälp upp den strax innan eller några timmar före servering.
Garnera gärna med dillkvistar.
Planering
Laxpatén går utmärkt att göra 1-2 dagar före servering. Låt den då vara kvar i formen och förvara i kylskåp. Stjälp upp den strax innan eller någon/några timmar före servering.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara laxpatén i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Portugisiska jätteräkor
1. Tina och torka räkorna 2. Placera dem i en skål och marinera i en…
Philadelphia- och laxpasta med smak av pepparrot
Hacka löken och skär äpplet i tärningar (skalet kan vara kvar). Fräs löken i smör…
Inkokt lax med dillmajonnäs
https://www.koket.se/anette_rosvall_och_emma_hamberg/varmratter/fisk_och_skaldjur/inkokt_lax Koka upp vattnet med löken och resten av ingredienserna. Lägg laxfilén i en ugnsfast…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Mareld saftkokare, 8 liter
Värde 599 kr
Tävla här
Stäng