Köttfärs och vitkålsgratäng kostdoktorn

Ingredienser

700 g vitkål
120 g smör
500 g nötfärs, eller annan färs
1 tesked salt
1 tesked lökpulver
1 krm peppar
30 ml chilipulver, eller tacokrydda
1 matsked rödvinsvinäger eller vitvinsvinäger
50 g salladslök, strimlad
300 g riven ost, smakrik
200 g grönsallad

Gör så här

Strimla vitkålen för hand eller i matberedare så fint som möjligt.
Stek vitkålen i 100 g smör i en rejäl stek- eller wokpanna på medelhög värme utan att kålen får allt för mycket färg. Det tar en stund för kålen att bli mjuk.
Krydda och tillsätt vinägern. Lägg i salladslöken. Rör om och stek ytterligare ett par minuter. Lägg kålen åt sidan tills vidare.
Smält resten av smöret i samma panna. Bryn färsen och stek tills det mesta av köttsaften kokat bort. Sänk värmen något.
Lägg tillbaka vitkålen och värm upp. Smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Blanda ⅔ av osten i köttfärs- och vitkålsröran och häll i formen.
Strö över resten av osten och grädda 15–20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Servera gärna med en rejäl grönsallad.

Betyg (25 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.