Khoresh fesenjan – Persisk gryta med valnötter och kyckling

Ingredienser

Khoresh är beteckningen för en gryta, som alltid är syrlig. Milt kryddad men alltid smaksatt med något syrligt t.ex. citron, lime, granatäpple, sur apelsin – t.o.m. rabarber. Fesenjan: är en mer festlig rätt inom det persiska köket.

1 stor hackad gul lök
½ tsk svartpeppar
½ tsk gurkmeja
100 g smör eller olja (helst fett fr. fårsvansar)
ca 500 g kyckling i bitar
saft av en citron
1 tsk kardemumma
2 msk vetemjöl
250 g grovt hackade valnötter
1 dl hett vatten
3 dl granatäppeljuice (el. limejuice, brunt rörsocker o. tomatjuice istället)
salt
matolja
1 liten aubergine

Gör så här

Stek lök med peppar och gurkmeja i smör eller olja tills den är gyllenbrun. Ta ur från pannan men lämna matfettet kvar.
Strö mjöl och valnötter på kycklingbitarna och bryn i matfettet, tillsätt vatten, granatäppeljuice och salt efter smak samt citronsaft om man vill ha rätten riktigt syrlig. Täck med lock och sjud på låg värme i 30 minuter.
Skär auberginen längs med i tunna skivor och strö på salt och låt stå 10 minuter. Skölj av, torka och stek i olja tills den är vackert gyllenbrun på båda sidor.
Lägg auberginen över kycklingen och sjud vidare på låg värme till auberginen mjuknat ordentligt och en mustig brun sky täcker kyckling.
Strö över kardemumma, rör om försiktigt och sjud ytterligare fem minuter.
Servera med ris.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Burrito bowl

Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…

Limoncello & Tonic

Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.