Khoresh är beteckningen för en gryta, som alltid är syrlig. Milt kryddad men alltid smaksatt med något syrligt t.ex. citron, lime, granatäpple, sur apelsin – t.o.m. rabarber. Fesenjan: är en mer festlig rätt inom det persiska köket.
1 stor hackad gul lök
½ tsk svartpeppar
½ tsk gurkmeja
100 g smör eller olja (helst fett fr. fårsvansar)
ca 500 g kyckling i bitar
saft av en citron
1 tsk kardemumma
2 msk vetemjöl
250 g grovt hackade valnötter
1 dl hett vatten
3 dl granatäppeljuice (el. limejuice, brunt rörsocker o. tomatjuice istället)
salt
matolja
1 liten aubergine
Stek lök med peppar och gurkmeja i smör eller olja tills den är gyllenbrun. Ta ur från pannan men lämna matfettet kvar.
Strö mjöl och valnötter på kycklingbitarna och bryn i matfettet, tillsätt vatten, granatäppeljuice och salt efter smak samt citronsaft om man vill ha rätten riktigt syrlig. Täck med lock och sjud på låg värme i 30 minuter.
Skär auberginen längs med i tunna skivor och strö på salt och låt stå 10 minuter. Skölj av, torka och stek i olja tills den är vackert gyllenbrun på båda sidor.
Lägg auberginen över kycklingen och sjud vidare på låg värme till auberginen mjuknat ordentligt och en mustig brun sky täcker kyckling.
Strö över kardemumma, rör om försiktigt och sjud ytterligare fem minuter.
Servera med ris.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Krämig kycklingpasta med chipotle
Mycket gott! Filip Poon En gräddig pastarätt med kyckling och lite hetta från chipotle. En…
Baconlindad kyckling med sweet chilisås
Sätt ugnen på 225°C. Salta och peppra kycklingfiléerna lite grand och vira sedan baconskivor runt…
Krispig kycklingschnitzel med citronpasta
Mycket gott! Man behöver dra på mer kryddning i såsen. Dela kycklinfiléerna till fyra tunna…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria