Hönökakor utan tillsatt socker (glutenfria)

Ingredienser

7 g torrjäst (1/2 paket)
400 g vatten
90 g oliv- eller rapsolja

70 g glutenfria havregryn
30 g sötpotatispulver (alltså malda sötpotatisar - ej bara ren stärkelse)
130 teff- eller durramjöl
110 g rismjöl
10 g fiberhusk
1 krm xantangummi
1 tsk salt
1 tsk bakpulver

Gör så här

Häll vatten i en liten bunke och värm i mikron tills vätskan är 37-40 grader. Häll i torrjästen, rör om och låt stå i ca 10 minuter. Blanda under tiden alla torra ingredienser i en annan, större, bunke.

Ta fram en elvisp med vanliga vispar. Häll i olja i vätskan där jästen löst sig. Blanda och häll allt i bunken med de torra ingredienserna. Vispa snabbt ihop till en smet. Den sväller inom någon minut och tjocknar samtidigt. Sätt lock över bunken och jäs i 40 minuter.

Olja köksbänken/bakbordet och stjälp ut degen där. Dela i 6 delar, rulla varje bit till en boll och platta ut den till en kaka på ca 1/2 cm tjocklek. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Nagga kakorna med gaffel och jäs i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader och grädda kakorna i 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Betyg (1 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.