7 g torrjäst (1/2 paket)
400 g vatten
90 g oliv- eller rapsolja
70 g glutenfria havregryn
30 g sötpotatispulver (alltså malda sötpotatisar - ej bara ren stärkelse)
130 teff- eller durramjöl
110 g rismjöl
10 g fiberhusk
1 krm xantangummi
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
Häll vatten i en liten bunke och värm i mikron tills vätskan är 37-40 grader. Häll i torrjästen, rör om och låt stå i ca 10 minuter. Blanda under tiden alla torra ingredienser i en annan, större, bunke.
Ta fram en elvisp med vanliga vispar. Häll i olja i vätskan där jästen löst sig. Blanda och häll allt i bunken med de torra ingredienserna. Vispa snabbt ihop till en smet. Den sväller inom någon minut och tjocknar samtidigt. Sätt lock över bunken och jäs i 40 minuter.
Olja köksbänken/bakbordet och stjälp ut degen där. Dela i 6 delar, rulla varje bit till en boll och platta ut den till en kaka på ca 1/2 cm tjocklek. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Nagga kakorna med gaffel och jäs i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och grädda kakorna i 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Semifreddo daim och pepparkaka
Vispa äggulorna och sockret ordentligt. Vispa ner färskosten. Vispa grädden luftigt. Vispa äggvitan hårt. Vänd…
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!