1,5 dl grötris
2 äggulor
1 l mjölk
2 msk socker
1 tsk salt
Smaksättningsförslag:
2 - 3 bittermandlar
eller 7 - 8 droppar bittermandelarom
eller rivet skal av 1 citron
eller 7 - 8 droppar citronarom
2 äggvitor
4 msk socker
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skölj riset och lägg det i en smord, eldfast form. Vispa samman äggulor och mjölk och tillsätt socker, salt och den smaksättning du valt.
3. Häll smeten över riset och grädda kakan ca 45 minuter. Rör upp grynen från botten ett par gånger i början av gräddningen.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, rör i sockret och fortsätt vispa till en blank marängsmet. Bred marängen över grötkakan och låt den gräddas ytterligare 5 - 10 minuter, så marängen får fin färg.
5. Man kan även göra kakan utan marängtopp och då använder man hela äggen i smeten.
4 - 5 portioner
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Semifreddo daim och pepparkaka
Vispa äggulorna och sockret ordentligt. Vispa ner färskosten. Vispa grädden luftigt. Vispa äggvitan hårt. Vänd…
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…
Portugisiska jätteräkor
1. Tina och torka räkorna 2. Placera dem i en skål och marinera i en…
Krämig kycklingpasta med chipotle
Mycket gott! Filip Poon En gräddig pastarätt med kyckling och lite hetta från chipotle. En…
Baconlindad kyckling med sweet chilisås
Sätt ugnen på 225°C. Salta och peppra kycklingfiléerna lite grand och vira sedan baconskivor runt…
Krämiga sesamnudlar med köttfärs
Blanda samman alla ingredienserna till såsen. Ställ vid spisen. Koka nudlarna 1 minut kortare än…
Burrito bowl
Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…
krämig pastasås med salsiccia och mascarpone
Fräs lök, vitlök och chili i olivolja på medelvärme i en kastrull tills löken blivit…
Limoncello & Tonic
Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…