Oxfilé
Oxfilé saknar insprängt fett och därför är det viktigt att tänka på att grilla köttet sakta för att det ska bli saftigt. Grillar du hel oxfilé kan det vara en fin idé att binda ihop köttet med ett snöre till en jämntjock köttbit för att få en jämn stekyta. Bryn först oxfilén på hög värme för fin yta, och grilla sedan indirekt i 40-50 minuter.
Ska du grilla skivad oxfilé är det bäst med direkt grillning på hög värme. Ett par minuter på varje sida räcker, annars kan köttet lätt bli torrt och tråkigt.
Flankstek
Flanksteken är mycket smakrik och lätt att grilla tack vara sin platta form. Se till att ha hög värme och vänd efter kort tid. Grilla helst max till medium rare med en innertemperatur på 58°C, annars kan köttet lätt bli torrt. Skiva sedan upp köttet i tunna skivor och var noga med att inte skära över fibrerna. Låt detta smakrika kött tala för sig själv eller marinera med rub eller glaze för att variera smakerna.
Hamburgare
Burgare blir extra goda på grillen. För bästa smak – använd en färs med mycket fett – tänk högrevsfärs! Ett tips är att inte blanda kryddorna i färsen, utan krydda uppe på burgaren. Då blir den mindre torr.
Se till att grillen är riktigt het. Ytan ska fräsa ordentligt när du lägger på hamburgarna. Undvik sedan att trycka på burgarna med spaden. De blir godare ju mer saft som stannar kvar. Skär heller aldrig upp burgaren för att kolla om den är klar, då rinner saften ut.
Fläskfilé
Börja med att putsa fläskfilén och skär bort eventuella senor och hinnor. Marinera den sedan och låt den helst ligga över natten för godast smak. Fläskfilé är väldigt mör men blir lätt torr om den tillagas för hårt eller länge. Hemligheten för att få det perfekta köttet är att grilla enligt principen ”Low and slow”. Då bryner du fläskfilén över glöden och sedan flyttar du köttet till den del av grillen där det inte är någon glöd.
Sätt en termometer i den tjockaste delen av fläskfilén. Grilla med lock på tills innertemperaturen är 65-70 °C. Då smakar fläskfilén som bäst!
Entrecôte
Köttet ska vara rumstempererad när du lägger det på grillen, för fin stekyta. Torka av köttet med papper, och peppra både före och efter tillagning för god arom. Använd vanligt salt, grovt salt passar bättre att strö över när maten är klar.
Vill du grilla en större bit eller hel entrecôte bör du använda en termometer för att ha koll på innertemperaturen. För bästa resultat – grilla först på hög värme och gå sedan över till att grilla indirekt. En enklare variant är annars att förlaga köttet i ugnen. Sätt ugnen på 100 °C och när köttet har en innertemperatur på 55-58 °C tar du ut det och låter det vila i en timme. För en fin stekyta kan du sedan skära upp köttet i skivor, pensla med olja eller marinad och grilla på riktigt hög värme på båda sidor. När köttet är färdigt, låt det vila i 5 minuter innan du skär upp det så inte köttsaften rinner ut.
Att grilla skivad entrecôte görs bäst genom att först grilla på hög värme för att få fin stekyta, och sedan på indirekt värme för genomstekning. Innertemperatur för blodig entrecote 55 °C, medium 60°C och välstekt 70 °C.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Krämiga sesamnudlar med köttfärs
Blanda samman alla ingredienserna till såsen. Ställ vid spisen. Koka nudlarna 1 minut kortare än…
Cornbread Cowboy Casserole
Cornbread Cowboy Casserole has quickly become a favorite. I’ve been meaning to try this recipe…
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…
Portugisiska jätteräkor
1. Tina och torka räkorna 2. Placera dem i en skål och marinera i en…
Krämig kycklingpasta med chipotle
Mycket gott! Filip Poon En gräddig pastarätt med kyckling och lite hetta från chipotle. En…
Baconlindad kyckling med sweet chilisås
Sätt ugnen på 225°C. Salta och peppra kycklingfiléerna lite grand och vira sedan baconskivor runt…
Burrito bowl
Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…
krämig pastasås med salsiccia och mascarpone
Fräs lök, vitlök och chili i olivolja på medelvärme i en kastrull tills löken blivit…
Limoncello & Tonic
Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…