Kryddblandning beräknad till 1 kg färsk lax. Använd mittbiten vid tillagning av mindre mängd lax och justera kryddorna därefter.
Till alla smaker om inget annat anges
2-3 msk salt
4 msk socker
Klassisk
1 -2 msk grovmalen/stött vitpeppar
3 dl grovhackad dill (kan minskas om så vill men vi älskar dill)
Klassisk special
1 tsk grovmalen/stött vitpeppar
1 tsk citronpeppar
1 tsk vitlökspeppar
1 krm cayennepeppar
3 dl grovhackad dill (kan minskas om så vill men vi älskar dill)
Rosépeppar
2 msk grovmalen/stött rosépeppar
3 dl grovhackad dill
Lime och chili
1 -2 msk grovmalen/stött vitpeppar
2 limefrukter rivet skal från båda och saft från 1
1 röd chilifrukt finhackad
Saffran
1 -2 tsk grovmalen/stött vitpeppar
1 påse saffran (eller 2 för mycket saffranssmak)
1 knippa dill
Lime
1 lime rivet skal och saft
1 citron rivet skal och saft
2 tsk grovmalen/stött vitpeppar
Ingefära 2 smaksätt
2 msk riven ingefära
eller
1 msk citronpeppar
1 msk ingefära
1 dl finhackad dill
Apelsin
2 apelsiner skal och saft
1 knippe dill
Rosmarin
Finhackad rosmarin
1 msk honung
Pepparrot och dill
2 msk riven pepparrot
1 dl finhackad dill
Senap och dill
1 msk senapspulver
1 dl finhackad dill
Enbär
2 msk krossade enbärfinrivet skal från
1 citron rivet skal
Paprika
2 msk paprika
1 st apelsin rivet skal
Rödbeta
1 -2 rödbetor finrivna
1 -2 tsk grovmalen/stött vitpeppar eller svartpeppar
Lingon
1/2 dl lingon frysta eller färska, mosade
Alkohol
2 msk gin, whisky, calvados, rom, vodka, brännvin eller valfri sprit
Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all vildfångad fisk som ska ätas rå. Detta för att eventuella parasiter ska dö. Frys laxen i minst tre dygn i -18°C för att eventuella parasiter inte ska finnas kvar. Den parasit som riskerar att finnas i laxen heter Anisakis, spiralmask. Den finns i salta vatten och kan ge magsjuka om man får i sig den. Men genom att antingen frysa fisken eller hetta upp den till 55-60°C i minste 1 minut dör parasiten.. Sedan är den bara att grava och äta.
Fjälla fisken om den inte är fjällad men behåll skinnet.
Skär några snitt i skinnet så att kryddorna kan tränga in på undersidan.
Dra bort eventuella ben med en pincett.
Torka av fisken med hushållspapper.
Dela laxen i två lika stora delar på tvären.
Lägg laxen med skinnet ner i en stor plastpåse eller på plastfilm.
Blanda alla torra kryddor.
Gnid in laxen med blandningen.
Strö resten över köttsidan.
Pressa fruktsaft eller alkohol över laxen.
Fördela örter och skal över den ena laxbiten.
Lägg ihop laxbitarna köttsida mot köttsida skavfötters.
Förslut plastpåsen eller packetera laxen i plastfilmen.
Lägg i en form.
Lägg gärna en tyngd på fisken (t ex ytterligare en form med tunga burkar eller tetror, en mortel eller liknande.
Låt fisken grava i kylen i 2–3 dygn. Tjockare lax behöver längre tid. Vänd på fisken 1-2 gånger om dagen.
Rekommenderad hållbarhet är 1 vecka i kylskåp och 3 månader i frys.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Philadelphia- och laxpasta med smak av pepparrot
Hacka löken och skär äpplet i tärningar (skalet kan vara kvar). Fräs löken i smör…
Inkokt lax med dillmajonnäs
https://www.koket.se/anette_rosvall_och_emma_hamberg/varmratter/fisk_och_skaldjur/inkokt_lax Koka upp vattnet med löken och resten av ingredienserna. Lägg laxfilén i en ugnsfast…
Ugnsrostad lax med kål & pinjenötter
Färdig parmesansås funkar
Grillad lax / Källa ica.se
Pensla laxen med olja. Krydda med salt och peppar. Grilla laxen över glöden på ett…
LAX MED CASHEWTÄCKE OCH MATHAVRESALLAD
SÅ HÄR GÖR DU Sätt ugnen på 175 grader. Stek laxen i en stekpanna på…
Lax fylld med feta, dill & citron
Mosa ihop ost, dill och citron. Fyll laxen, salta & peppra, ringla över olja. Tillaga…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
NOD XL Slim airfryer 5 liter
Värde 999 kr
Tävla här
Stäng