Grava din egen lax med 17 olika smaksättningar

Ingredienser

Kryddblandning beräknad till 1 kg färsk lax. Använd mittbiten vid tillagning av mindre mängd lax och justera kryddorna därefter.

Till alla smaker om inget annat anges
2-3 msk salt
4 msk socker

Klassisk
1 -2 msk grovmalen/stött vitpeppar
3 dl grovhackad dill (kan minskas om så vill men vi älskar dill)

Klassisk special
1 tsk grovmalen/stött vitpeppar
1 tsk citronpeppar
1 tsk vitlökspeppar
1 krm cayennepeppar
3 dl grovhackad dill (kan minskas om så vill men vi älskar dill)

   Rosépeppar
2 msk grovmalen/stött rosépeppar
3 dl grovhackad dill

Lime och chili
1 -2 msk grovmalen/stött vitpeppar
2 limefrukter rivet skal från båda och saft från 1
1 röd chilifrukt finhackad

Saffran
1 -2 tsk grovmalen/stött vitpeppar
1 påse saffran (eller 2 för mycket saffranssmak)
1 knippa dill

Lime
1 lime rivet skal och saft
1 citron rivet skal och saft
2 tsk grovmalen/stött vitpeppar

Ingefära 2 smaksätt
2 msk riven ingefära
eller
1 msk citronpeppar
1 msk ingefära
1 dl finhackad dill

Apelsin
2 apelsiner skal och saft
1 knippe dill

Rosmarin
Finhackad rosmarin
1 msk honung

Pepparrot och dill
2 msk riven pepparrot
1 dl finhackad dill

Senap och dill
1 msk senapspulver
1 dl finhackad dill

Enbär
2 msk krossade enbärfinrivet skal från
1 citron rivet skal

Paprika
2 msk paprika
1 st apelsin rivet skal

Rödbeta
1 -2 rödbetor finrivna
1 -2 tsk grovmalen/stött vitpeppar eller svartpeppar

Lingon
1/2 dl lingon frysta eller färska, mosade

Alkohol
2 msk gin, whisky, calvados, rom, vodka, brännvin eller valfri sprit

Gör så här

Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all vildfångad fisk som ska ätas rå. Detta för att eventuella parasiter ska dö. Frys laxen i minst tre dygn i -18°C för att eventuella parasiter inte ska finnas kvar. Den parasit som riskerar att finnas i laxen heter Anisakis, spiralmask. Den finns i salta vatten och kan ge magsjuka om man får i sig den. Men genom att antingen frysa fisken eller hetta upp den till 55-60°C i minste 1 minut dör parasiten.. Sedan är den bara att grava och äta.

Fjälla fisken om den inte är fjällad men behåll skinnet.
Skär några snitt i skinnet så att kryddorna kan tränga in på undersidan.
Dra bort eventuella ben med en pincett.
Torka av fisken med hushållspapper.
Dela laxen i två lika stora delar på tvären.
Lägg laxen med skinnet ner i en stor plastpåse eller på plastfilm.
Blanda alla torra kryddor.
Gnid in laxen med blandningen.
Strö resten över köttsidan.
Pressa fruktsaft eller alkohol över laxen.
Fördela örter och skal över den ena laxbiten.
Lägg ihop laxbitarna köttsida mot köttsida skavfötters.
Förslut plastpåsen eller packetera laxen i plastfilmen.
Lägg i en form.
Lägg gärna en tyngd på fisken (t ex ytterligare en form med tunga burkar eller tetror, en mortel eller liknande.
Låt fisken grava i kylen i 2–3 dygn. Tjockare lax behöver längre tid. Vänd på fisken 1-2 gånger om dagen.

Rekommenderad hållbarhet är 1 vecka i kylskåp och 3 månader i frys.

Betyg (3 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Inkokt lax med dillmajonnäs

https://www.koket.se/anette_rosvall_och_emma_hamberg/varmratter/fisk_och_skaldjur/inkokt_lax Koka upp vattnet med löken och resten av ingredienserna. Lägg laxfilén i en ugnsfast…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.