Formfranska

Ingredienser

50 gram jäst (blå)

5 dl vatten (37 grader)

1 st ägg

2 msk rumsvarmt smör

2 tsk salt

14 dl vetemjöl special

Pensling och garnering:

1 st ägg

vallmofrön

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.

2. Tillsätt ägget, smöret och saltet. Rör om.

3. Blanda sist ner mjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda ut luften och dela degen i två släta bröd och lägg ner i smorda avlånga 1½-liters bakformar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla de färdigjästa bröden med ett lätt uppvispat ägg och strö över vallmofrön.

6. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 200 grader. Grädda i ca 25 minutet.

7. TIPS! För den som älskar frasiga kanter... Stjälp upp de nygräddade bröden ur formarna och ställ åter in i ugnen ett par minuter utan form.

8. Tänk på när du använder vetemjöl special att det kräver längre bearbetning än te x. vanlig mlöl!

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.