50 gram jäst (blå)
5 dl vatten (37 grader)
1 st ägg
2 msk rumsvarmt smör
2 tsk salt
14 dl vetemjöl special
Pensling och garnering:
1 st ägg
vallmofrön
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt ägget, smöret och saltet. Rör om.
3. Blanda sist ner mjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda ut luften och dela degen i två släta bröd och lägg ner i smorda avlånga 1½-liters bakformar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla de färdigjästa bröden med ett lätt uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
6. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 200 grader. Grädda i ca 25 minutet.
7. TIPS! För den som älskar frasiga kanter... Stjälp upp de nygräddade bröden ur formarna och ställ åter in i ugnen ett par minuter utan form.
8. Tänk på när du använder vetemjöl special att det kräver längre bearbetning än te x. vanlig mlöl!
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…