2 dl naturella cashewnötter (osaltade och orostade)
400 g kycklingfilé
1 msk ljus soja
1 tsk sesamolja
1 nypa socker
4-5 torkade chili (kan uteslutas)
1 dl majsstärkelse
Olja till stekning
Grönsaker och smaksättning:
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
4 salladslökar
Sås:
0,5 dl ljus soja
0,5 dl ostronsås
0,5 dl söt soja (t.ex. ketjap manis)
1 msk fisksås
2 msk thailändsk chilipasta
0,5 dl vatten
1 tsk mörk soja för extra färg
1 tsk hoisinsås
Serveringsförslag:
Jasminris
Färsk lime
Färsk koriander eller thaibasilika som topping
Krispigt stekt vitlök eller schalottenlök som topping
Förbered kycklingen: Skär kycklingen i mellanstora tärningar. Marinera den i ljus soja sesamolja och en nypa socker i ca 15 minuter. Torka sedan bitarna torra med hushållspapper. Strö över majsstärkelse och blanda ordentligt.
Blanda såsen: Rör ihop ljus soja, ostronsås, söt soja, fisksås, chilipasta, vatten, mörk soja och hoisinsås. Ställ åt sidan.
Förbered grönsakerna: Skär paprika och lök i mellanstora bitar. Finhacka vitlöken, riv ingefäran och strimla salladslöken.
Stek chili och nötter: Hetta upp rikligt med olja i en panna och stek den torkade chilin i ca 1 minut. Ta upp och låt rinna av på papper. Lägg i cashewnötterna och stek dem tills de är gyllene, ca 1-2 minuter. Låt nötterna rinna av på papper.
Fritera kycklingen: Droppa försiktigt ner en kycklingbit i taget i oljan så att de inte klibbar ihop. Fritera i 4-5 minuter tills kycklingen är gyllene och krispig. Låt rinna av på papper.
Tillaga grönsakerna: Hetta upp lite ny olja i en stor stekpanna eller wok. Stek vitlök och ingefära i 2-3 minuter tills de doftar. Lägg i paprika och lök och stek i ytterligare 2-3 minuter.
Såsen: Häll såsen över grönsakerna och låt puttra i några minuter. Vänd sedan ner cashewnötterna, kycklingen och torkad chili. Låt allt puttra tillsammans i 10-15 minuter tills smakerna gått ihop.
Avsluta: Stäng av värmen och rör ner salladslöken. Pressa lite färsk lime över rätten och toppa med färsk koriander eller thaibasilika samt krispig stekt vitlök eller schalottenlök om du önskar.
Servera med jasminris. Njut av en smakrik rätt som har allt – krispighet, hetta och en härlig balans mellan sött och salt!
Jättegott recept! Jag använder färsk chili istället för torkad och kokar riset med riskokare istället.
Kul att du gillar receptet. Bra tips där!
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Krämig kycklingpasta med chipotle
Mycket gott! Filip Poon En gräddig pastarätt med kyckling och lite hetta från chipotle. En…
Baconlindad kyckling med sweet chilisås
Sätt ugnen på 225°C. Salta och peppra kycklingfiléerna lite grand och vira sedan baconskivor runt…
Krispig kycklingschnitzel med citronpasta
Mycket gott! Man behöver dra på mer kryddning i såsen. Dela kycklinfiléerna till fyra tunna…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria