Kyckling med cashewnötter och ris

Ingredienser

2 dl naturella cashewnötter (osaltade och orostade)
400 g kycklingfilé
1 msk ljus soja
1 tsk sesamolja
1 nypa socker
4-5 torkade chili (kan uteslutas)
1 dl majsstärkelse
Olja till stekning

Grönsaker och smaksättning:
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
4 salladslökar

Sås:
0,5 dl ljus soja
0,5 dl ostronsås
0,5 dl söt soja (t.ex. ketjap manis)
1 msk fisksås
2 msk thailändsk chilipasta
0,5 dl vatten
1 tsk mörk soja för extra färg
1 tsk hoisinsås

Serveringsförslag:
Jasminris
Färsk lime
Färsk koriander eller thaibasilika som topping
Krispigt stekt vitlök eller schalottenlök som topping

Gör så här

Förbered kycklingen: Skär kycklingen i mellanstora tärningar. Marinera den i ljus soja sesamolja och en nypa socker i ca 15 minuter. Torka sedan bitarna torra med hushållspapper. Strö över majsstärkelse och blanda ordentligt.

Blanda såsen: Rör ihop ljus soja, ostronsås, söt soja, fisksås, chilipasta, vatten, mörk soja och hoisinsås. Ställ åt sidan.

Förbered grönsakerna: Skär paprika och lök i mellanstora bitar. Finhacka vitlöken, riv ingefäran och strimla salladslöken.

Stek chili och nötter: Hetta upp rikligt med olja i en panna och stek den torkade chilin i ca 1 minut. Ta upp och låt rinna av på papper. Lägg i cashewnötterna och stek dem tills de är gyllene, ca 1-2 minuter. Låt nötterna rinna av på papper.

Fritera kycklingen: Droppa försiktigt ner en kycklingbit i taget i oljan så att de inte klibbar ihop. Fritera i 4-5 minuter tills kycklingen är gyllene och krispig. Låt rinna av på papper.

Tillaga grönsakerna: Hetta upp lite ny olja i en stor stekpanna eller wok. Stek vitlök och ingefära i 2-3 minuter tills de doftar. Lägg i paprika och lök och stek i ytterligare 2-3 minuter.

Såsen: Häll såsen över grönsakerna och låt puttra i några minuter. Vänd sedan ner cashewnötterna, kycklingen och torkad chili. Låt allt puttra tillsammans i 10-15 minuter tills smakerna gått ihop.

Avsluta: Stäng av värmen och rör ner salladslöken. Pressa lite färsk lime över rätten och toppa med färsk koriander eller thaibasilika samt krispig stekt vitlök eller schalottenlök om du önskar.

Servera med jasminris. Njut av en smakrik rätt som har allt – krispighet, hetta och en härlig balans mellan sött och salt!

Betyg (5 röster)

Kommentarer

Jättegott recept! Jag använder färsk chili istället för torkad och kokar riset med riskokare istället.

Kul att du gillar receptet. Bra tips där!

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.