Baconlindad köttfärslimpa

Ingredienser

4 port

2 msk smör
1 (110 g) gul lök, finhackad
700 g nötfärs eller blandfärs
1 dl vispgrädde
1 dl riven ost
1 ägg
1 msk torkad oregano eller torkad basilika eller torkad timjan
1 tsk salt
½ tsk peppar
200 g bacon, skivad
3 dl vispgrädde till såsen
½ msk glutenfri soja (valfritt)

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Stek löken mjuk utan att bryna den. Blanda med färsen i en skål. Tillsätt övriga ingredienser utom bacon. Blanda väl utan att överarbeta för då kan köttfärslimpan bli kompakt.

Forma till en avlång limpa och placera i en smord ugnsfast form och klä med bacon. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Om baconkappan får för mycket färg innan färsen är klar, täck med aluminiumfolie och sänk värmen något.

Spara stekskyn, som samlats i formen, och använd den för att göra såsen. Blanda steksky och grädde i en mindre kastrull. Koka upp men sänk sedan värmen och låt småkoka 10–15 minuter till önskad konsistens.

Smaka eventuellt av med lite glutenfri japansk tamarisoja, mest för färgens skull. Servera med nykokt stompad broccoli eller blomkål smaksatt med smör, salt och peppar eller annan valfri sidorätt.

Tips!
Fler smakidéer för köttfärslimpa med eller utan baconkappa:

Grekiskt – smulad fetaost och urkärnade kalamatasoliver, lite kanel och timjan
Italienskt – finhackade soltorkade tomater och riven parmesan
Italienskt – pesto, parmesan och gröna oliver med pimentofyllning
Franskt – dijonsenap, dragon och riven gruyère
Spanskt – finhackad chorizo och padrones
Tex mex – jalapenos, riven ost, chili, spiskummin och kanske färsk koriander

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Burrito bowl

Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…

Limoncello & Tonic

Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.