10 medelstora potatisar
2 purjolökar
Gratängsås:
1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm peppar
1,5 dl riven ost
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatis och purjolök och skiva dem tunt. Fräs smör och mjöl och späd i omgångar med gräddmjölken. Koka såsen 3 - 4 minuter. Smaksätt med salt och peppar och rör i osten.
3. Varva potatis och lök i en smord, ugnsfast form. Slå över hälften av såsen. Grädda gratängen 40 - 45 minuter. Ta ut formen och slå över resten av såsen. Stick med en gaffel så att såsen rinner ned bland potatisen.
4. Sätt in gratängen i ugnen igen och fortsätt gratinera tills ytan fått lagom färg. Täck om den skulle bli för mörk innan den är klar.
5. Servera gratängen varm och bjud till rostbiff, kassler eller kyckling. Sätt fram en god, krispig sallad till.
4 portioner
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Mareld saftkokare, 8 liter
Värde 599 kr
Tävla här
Stäng