10 medelstora potatisar
2 purjolökar
Gratängsås:
1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm peppar
1,5 dl riven ost
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatis och purjolök och skiva dem tunt. Fräs smör och mjöl och späd i omgångar med gräddmjölken. Koka såsen 3 - 4 minuter. Smaksätt med salt och peppar och rör i osten.
3. Varva potatis och lök i en smord, ugnsfast form. Slå över hälften av såsen. Grädda gratängen 40 - 45 minuter. Ta ut formen och slå över resten av såsen. Stick med en gaffel så att såsen rinner ned bland potatisen.
4. Sätt in gratängen i ugnen igen och fortsätt gratinera tills ytan fått lagom färg. Täck om den skulle bli för mörk innan den är klar.
5. Servera gratängen varm och bjud till rostbiff, kassler eller kyckling. Sätt fram en god, krispig sallad till.
4 portioner
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…
Portugisiska jätteräkor
1. Tina och torka räkorna 2. Placera dem i en skål och marinera i en…
Krämig kycklingpasta med chipotle
Mycket gott! Filip Poon En gräddig pastarätt med kyckling och lite hetta från chipotle. En…
Baconlindad kyckling med sweet chilisås
Sätt ugnen på 225°C. Salta och peppra kycklingfiléerna lite grand och vira sedan baconskivor runt…
Krämiga sesamnudlar med köttfärs
Blanda samman alla ingredienserna till såsen. Ställ vid spisen. Koka nudlarna 1 minut kortare än…
Burrito bowl
Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…
krämig pastasås med salsiccia och mascarpone
Fräs lök, vitlök och chili i olivolja på medelvärme i en kastrull tills löken blivit…
Limoncello & Tonic
Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…
Semifreddo daim och pepparkaka
Vispa äggulorna och sockret ordentligt. Vispa ner färskosten. Vispa grädden luftigt. Vispa äggvitan hårt. Vänd…