Placeholder

Amerikansk potatisgratäng

Ingredienser

10 medelstora potatisar
2 purjolökar

Gratängsås:
1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm peppar
1,5 dl riven ost

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala potatis och purjolök och skiva dem tunt. Fräs smör och mjöl och späd i omgångar med gräddmjölken. Koka såsen 3 - 4 minuter. Smaksätt med salt och peppar och rör i osten.

3. Varva potatis och lök i en smord, ugnsfast form. Slå över hälften av såsen. Grädda gratängen 40 - 45 minuter. Ta ut formen och slå över resten av såsen. Stick med en gaffel så att såsen rinner ned bland potatisen.

4. Sätt in gratängen i ugnen igen och fortsätt gratinera tills ytan fått lagom färg. Täck om den skulle bli för mörk innan den är klar.

5. Servera gratängen varm och bjud till rostbiff, kassler eller kyckling. Sätt fram en god, krispig sallad till.

4 portioner

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Burrito bowl

Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…

Limoncello & Tonic

Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.