Alternativa pajskal Glutenfria med kikärtor / fröer / färskost / mozarella / mandelmjöl

Ingredienser

Alt 1
3 dl kokta kikärter
1 dl havregryn
0.5 dl olivolja
0.5 tsk salt
olivolja, till formen

Alt 2
3 dl kokta kikärtor
2 msk olivolja/kokosolja/smör
3 msk mandelmjöl (eller annat mjöl)
Nypa salt

Alt 3
2 ägg. Separerade, vitorna för sig, gulorna för sig
1 kryddmått ättika eller salt
60 g färskost naturell eller smaksatt
1 1/2 tsk paprikapulver (uteslut om färskosten är smaksatt)

Alt 4
mandelmjöl 4 dl
sesamfrön 1 dl
fiberhusk 1 msk
salt 1 tsk
ägg 1 st
smör (gärna skirat men frivilligt) 50 g

Alt 5 Fathead pizza/paj deg
1 tsk Olivolja (för att platta ut)
85 g Mandelmjöl
0,5 tsk Salt
1 Ägg (stort)
55 g Färskost (naturell)
170 g Mozzarella (färdigriven)

Gör så här

1 och 2
Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform, nagga lätt med en gaffel.
Förgrädda pajskalet på 200 grader i ca 20 minuter.

3
Vispa äggvitorna och ättikan/saltet hårt.
Blanda ihop äggulorna, färskosten och paprikapulvret till en jämn smet, och vänd ner den i äggvitan.
Tryck ut i pajformen och upp efter kanterna.
Grädda i 150 -175 grader ca 30 min.
Platta till när det är varmt och låt svalna.

4
Moment om du vill: Skira smöret och låt kallna.
Mixa mandelmjöl och sesamfrön. Tillsätt fiberhusk och salt. Mixa. Tillsätt ägget. Mixa. Tillsätt smöret. Mixa.
Tryck ut degen jämnt och tunt i springformen. Den enda lite tålamodsprövande delen i det här snabba receptet. Nagga botten med en gaffel. Sätt i kylen medan du gör fyllningen.
Förgrädda i 175 C i ca 5 minuter. Ibland kryper smöret upp på ytan. Vippa formen lite så smöret fördelas på botten. Det går snabbt tillbaka in i degen.

Alt 5
Blanda mozzarellaosten och färskosten i en bunke.
Kör den i mikrovågsugnen på hög temperatur i en minut.
Ta ut och rör om med en slickepott.
Kör på hög värme i mikrovågsugnen i 30 sekunder till.
Rör om igen.
Tillsätt ägget, saltet och mandelmjölet.
Rör om tills allt är väl blandat.
Tryck ut degen i pajformen.
Ta lite olivolja på händerna och platta ut degen tills den är ½-1 cm tjock.
Ställ in i ugnen på 220 grader och grädda den i cirka 12-15 minuter.
Den skall ha en lite gyllenbrun färg när den är klar.
Ta ut den och lägg på fyllnig och topping.
Grädda tills fyllning/äggstanning är fast.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.