Pajskal
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 gram smör
2 msk kallt vatten
0,5 tsk salt
1 ägg till pensling
Ostfyllning
350 gram riven Västerbottensost
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
6 ägg
1 tsk strösocker
Salt
svartpeppar
Gör pajskalet så här:
Mät upp mjölet och saltet.
Skär smöret i kuber och finfördela det i mjölet genom att nypa ihop för hand eller med degblandare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tänk på att inte knåda degen för länge, det gör att degen blir seg och svårhanterlig.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, eller i en springform, ca 23 cm i diameter. Nagga skalet.
Vispa upp ägget och pensla skalet. Ställ pajskalet i frysen i 10-15 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Förgrädda pajskalet i ugn tills den fått färg.
Gör västerbottenpajen så här:
Dra ner värmen på ugnen till 140 grader.
Riv osten.
Koka upp mjölk och grädde, dra kastrullen åt sidan och blanda i västerbottenosten. Rör om tills osten har smält.
Vispa ned de knäckta äggen i ostblandningen, blanda i sockret och smaka av med salt och peppar.
Häll ostfyllningen i det förgräddade pajskalet, och grädda sedan ostpajen i ca 35 minuter.
Servera västerbottenpaj ljummen med en grön- eller tomatsallad.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…