Surdegsbullar

Ingredienser

1,5 dl surdegskultur
7 dl vatten, (37 °C)
1 tsk salt
5 dl rågmjöl
12 dl dinkelmjöl, ca.

Gör så här

1. Häll surdegskulturen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om ordentligt.

2. Blanda ner salt och rågmjöl. Arbeta i dinkelmjöl så att degen släpper bunkens kant. Täck med plast och ställ att jäsa över natten i rumstemperatur.

Surdegsbröd dag 2 - Bröd
3. Ta upp och arbeta degen blank och smidig. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig. Sätt ugnen på 250 °C.

4. Dela degen i två lika stora delar och forma till bröd. Lägg på plåt, täck med bakduk och låt jäsa 1 timme. När man trycker lätt med fingret i kanten på degen och den lilla inbuktningen reser sig igen har brödet jäst färdigt.

5. Pensla bröden med vatten och sätt i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 200 °C och grädda ytterligare 30–40 minuter, tills bröden fått fin färg och låter ihåligt när man knackar försiktigt i botten. Låt svalna under bakduk på galler.

Surdegsbröd dag 2 - Bullar

6. Dela degen i två lika stora delar och varje del i 6 lika stora delar som formas till bullar. Lägg på plåt, täck med bakduk och låt jäsa 40 minuter.

7. Pensla bullarna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sätt gärna igång ånga om det finns i ugnen, ställ annars in en ugnsfast liten skål med vatten.

8. Sänk värmen till 220 °C och grädda ytterligare ca 10 minuter. Öppna ugnen och släpp ut ångan. Grädda 5 minuter till. Låt svalna utan bakduk på galler

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.