1,5 dl surdegskultur
7 dl vatten, (37 °C)
1 tsk salt
5 dl rågmjöl
12 dl dinkelmjöl, ca.
1. Häll surdegskulturen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om ordentligt.
2. Blanda ner salt och rågmjöl. Arbeta i dinkelmjöl så att degen släpper bunkens kant. Täck med plast och ställ att jäsa över natten i rumstemperatur.
Surdegsbröd dag 2 - Bröd
3. Ta upp och arbeta degen blank och smidig. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig. Sätt ugnen på 250 °C.
4. Dela degen i två lika stora delar och forma till bröd. Lägg på plåt, täck med bakduk och låt jäsa 1 timme. När man trycker lätt med fingret i kanten på degen och den lilla inbuktningen reser sig igen har brödet jäst färdigt.
5. Pensla bröden med vatten och sätt i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 200 °C och grädda ytterligare 30–40 minuter, tills bröden fått fin färg och låter ihåligt när man knackar försiktigt i botten. Låt svalna under bakduk på galler.
Surdegsbröd dag 2 - Bullar
6. Dela degen i två lika stora delar och varje del i 6 lika stora delar som formas till bullar. Lägg på plåt, täck med bakduk och låt jäsa 40 minuter.
7. Pensla bullarna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sätt gärna igång ånga om det finns i ugnen, ställ annars in en ugnsfast liten skål med vatten.
8. Sänk värmen till 220 °C och grädda ytterligare ca 10 minuter. Öppna ugnen och släpp ut ångan. Grädda 5 minuter till. Låt svalna utan bakduk på galler
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…