Surdegsbröd

Ingredienser

Surdegsstarter
35 g surdegskultur av råg eller vete
110 g vetemjöl
115 g ljummet vatten

Deg
250 g surdegstarter
830 g vetemjöl special
170 g grahamsmjöl/rågmjöl
740 g ljummet vatten

Second Mix
24 g salt
50 g vatten

Gör så här

Surdegsstart 23.00 innan bakning nästa dag

Blanda till en tjock pannkaksmet. Låt stå övertäckt i varm rumstemperatur tills du vaknar. Den ska ha bubblat upp ordentligt nästa dag.

Deg
Blanda med händerna en lös deg av surdegstartern, mjöl och vatten.
Låt degen ligga och gå upp i ”autolys” i 40 min (mjölet äter upp vätskan).

Second Mix
Tillsätt salt och vatten. Arbeta och dra degen elastisk i degbunken med händerna. Brukar vara ett par 6-7 varv upp och ner. Olja in en plastlåda lätt med matolja i botten och sidorna. Häll över degen i plastlådam och låt jäsa övertäckt i 35 minuter.

Bulka (detta gör degen elastisk och luftig)
Dra degen och vik in alla fyra ändarna mot mitten. Upprepa proceduren 5 gånger med 30 minuter mellanrum.

Shape och gonatt
Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i 2, forma med lätt hand till 2 runda degar, jäs/låt vila övertäckt på bänken i ca 35min.

Sista shaping
Här kan man ta hjälp av ytterst lite mjöl på bakbordet. Vik degen och forma till 2 st runda fina degämnen. Lägg upp i mjölade jäskorgar – sätt in i kylen lägg på en ”filt” och säg gonatt.

Gomorron & Grädda
Ta ut och låt bröden stå i rumstemperatur i 40 minuter innan gräddning.

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in 2 bakplåtar 1 för bröden och en för hett vatten/ångeffekt så man får en härlig skorpa.

Stjälp upp bröden på bakplåtspapper och snitta dem med ett rakblad lite konstnärligt.

Ta ut en varm plåt och kasa över bröden snabbt, daska in dem i ugnen 10 minuter på högsta värme. Tillsätt cirka 1 dl vatten snabbt på den understa plåten (ånga bildas som ger brödet en extra skjuts uppåt) och stäng luckan.

Sänk värmen till 225-230 grader och baka av i ytterligare 35-40 minuter till en frasig brun skorpa.

Nu kommer det viktiga, låt brödet vila på ett galler efter bakning minst 30-40 min. Vet det är svårt, men annars finns risken att brödet pressas ihop när man skär det varmt!

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Burrito bowl

Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…

Limoncello & Tonic

Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.