4 port
300 g auberginer
50 ml olivolja
1 (110 g) gul lök
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk malen kanel
1 msk paprikapulver
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
½ tsk mald svartpeppar
600 g kycklingfärs eller valfri färs
1 dl passerade tomater
Ostsåsen
100 g färskost
1 dl vispgrädde
1 pressad vitlöksklyfta
¼ tsk salt
200 g riven ost
Servering
65 g grönsallad (valfritt)
Ställ in ugnen på 185°C.
Skär auberginen till små tärningar, ca 1x1 cm. Stek i olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme, salta och peppra.
Tillsätt hackad lök, vitlök och kryddor (kanel, paprikapulver och oregano). Stek i några minuter tills lök och aubergine börjar bli mjuk och få lite färg.
Lägg i färsen. Stek tills brynt. Häll därefter i de passerade tomaterna. Låt puttra i någon minut.
Blanda ihop ingredienserna till ostsåsen (spara hälften av osten) i en kastrull. Låt puttra i någon minut tills den tjocknat.
Lägg över färsen i en stor ugnsform eller i flera små portionsformar. Häll över såsen och toppa med resten av osten.
Ställ in i ugnen i ca 20 min eller tills osten fått fin färg. Servera gärna med grönsallad.
Tips
Moussaka är den perfekta måltiden att laga till många eller att förbereda som matlådor. Den blir nämligen bara godare när den har fått stå till sig lite och dra till sig av smakerna. Lägg gärna lite extra krut på en härlig sallad som tillbehör – lyxa till grönsalladen med fetaost, rödlök och oliver för en extra grekisk touch.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…