Skumtomtetårta

Ingredienser

Skumtomtefluff
1 förp skumtomtar (à 200 g)
1 l vispgrädde

Tårtbotten
smör (till formen)
ströbröd (till formen)
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Chokladmousse
2 1/2 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad
2 äggulor
225 g frysta tinade eller färska hallon

Garnering
125 g färska hallon
1 förp skumtomtar (à 200 g)
citronmelissblad

Gör så här

Skumtomtefluff: Klipp skumtomtarna i små bitar.

Häll grädde och skumtomtebitar i en kastrull. Värm på svag värme (obs får ej koka) och rör hela tiden tills tomtarna smält. Häll över i en skål och låt det svalna i kylen i minst 6 timmar gärna över natten.

Öppna timer: 6 timmar

Sätt ugnen på 175°C.

Tårtbotten: Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10-12 bitar).

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke och sikta ner blandningen i äggsmeten. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet och häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är klar. Låt svalna helt.

Öppna timer: 30 minuter

Chokladmousse: Vispa grädden fast.

Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i mikro. Rör ihop äggulorna i en skål och rör ner i chokladen under kraftig omrörning. Vänd ner grädden lite i taget till en jämn smet. Låt stå kallt minst 1 timme.

Öppna timer: 1 timme

Skumtomtefluff: Vispa upp skumtomtefluffet fluffigt.

Dela tårtbotten i tre delar och bred sedan på chokladmoussen på det nedersta lagret. Lägg på nästa tårtbottensdel och strö över hallon (frysta hallon behöver rinna av lite innan användning). Bred sedan över ca 1/3 av skumtomtefluff och lägg på den översta tårtbotten.

Garnering: Dekorera med resten av skumtomtefluffet och garnera med skumtomtar, hallon och citronmeliss.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.