Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten eller
Fyllning
500 g musslor
1 dl vitt vin
0,5 paket saffran
500 g räkor
100 g scharlottenlök
2 st vitlöksklyftor
200 g snackspaprika
3 msk olivolja
3 dl vispgrädde
4 dl riven ost
3 st ägg
3 msk gräslök, hackad
3 msk persilja, hackad
salt o peppar
1. Pajdegen: Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.
2. Pajskalet: Använd en form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter. Tryck ut pajdegen direkt i en pajformen. Låt degen komma upp lite över kanten, så att den inte sjunker ner under gräddningen. Nagga och låt vila i kylskåp, cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225°. Sätt formen med pajskalet på ett galler i mitten av ugnen och förgrädda 15 minuter.
3. Sätt ugnen på 200°.
4. Skölj musslorna och släng bort alla öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem. Koka upp vinet i en kastrull. Lägg i musslorna och koka dem på hög värme under lock ca 5 minuter. Släng bort alla musslor, som inte öppnat sig under kokningen. Rensa musslorna, kasta skalen.
5. Blanda varmt musselspad och saffran. Koka ihop tills ca ½ dl återstår.
6. Skala räkorna. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök och paprika ca 3 minuter. Salta och peppra.
7. Häll i saffrans- och musselspad och grädde, koka upp. Ta pannan från värmen och rör i osten. Rör i äggen, ett i taget, och rör om kraftigt tills allt blir väl blandat. Rör i gräslöken och persiljan
8. Häll fyllningen i pajskalet. Fördela över räkor och musslor. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, eller tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…