Skaldjurspaj

Ingredienser

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten eller

Fyllning

500 g musslor
1 dl vitt vin
0,5 paket saffran
500 g räkor
100 g scharlottenlök
2 st vitlöksklyftor
200 g snackspaprika
3 msk olivolja
3 dl vispgrädde
4 dl riven ost
3 st ägg
3 msk gräslök, hackad
3 msk persilja, hackad
salt o peppar

Gör så här

1. Pajdegen: Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.

2. Pajskalet: Använd en form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter. Tryck ut pajdegen direkt i en pajformen. Låt degen komma upp lite över kanten, så att den inte sjunker ner under gräddningen. Nagga och låt vila i kylskåp, cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225°. Sätt formen med pajskalet på ett galler i mitten av ugnen och förgrädda 15 minuter.

3. Sätt ugnen på 200°.

4. Skölj musslorna och släng bort alla öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem. Koka upp vinet i en kastrull. Lägg i musslorna och koka dem på hög värme under lock ca 5 minuter. Släng bort alla musslor, som inte öppnat sig under kokningen. Rensa musslorna, kasta skalen.

5. Blanda varmt musselspad och saffran. Koka ihop tills ca ½ dl återstår.

6. Skala räkorna. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök och paprika ca 3 minuter. Salta och peppra.

7. Häll i saffrans- och musselspad och grädde, koka upp. Ta pannan från värmen och rör i osten. Rör i äggen, ett i taget, och rör om kraftigt tills allt blir väl blandat. Rör i gräslöken och persiljan

8. Häll fyllningen i pajskalet. Fördela över räkor och musslor. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, eller tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.