500 gram färska persikor (urkärnade)
3 schalottenlökar
75 gram torkade aprikoser (helst osvavlade)
1 cm färsk ingefära
1 apelsin, vältvättad el ännu hellre bio
1 röd chili
1 matsked rapsolja
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
200 gram honung
150 ml vitvinsvinäger
En nypa salt
1. Skala persikorna. Det är lätt gjort genom att skära ett kors på toppen av varje persika. Doppa dem snabbt i kokande vatten, låt dem svalna av något i ett durkslag och dra av skalet. Skär fruktköttet i mindre bitar.
Hacka schalottenlöken fint och aprikoserna i mindre bitar.
Riv ingefäran och skalet av apelsinenen med ett fint rivjärn (Microplane är min ständiga följeslagare). Skär av skaftet på chilin, dela, ta bort fröna och hacka den smått.
2. Värm upp oljan i en tjockbottnad gryta och fräs schalottenlöken några minuter. Tillsätt ingefära och chili och stek försiktigt i ytterligare några minuter.
3. Tillsätt resten av ingredienserna till grytan och låt det långsamt koka upp. Rör om då och då med en träslev. Låt chutneyn sjuda på medelvärme i ca 30 minuter tills den börjar tjockna.
4. Ta bort kanelstången och kryddnejlikorna. Fyll de steriliserade (läs hur man gör här) burkarna med en liten sked ända upp till kanten. Torka av eventuell utspilld chutney på utsidan av burkarna.
5. Stäng burkarna ordentligt med ett skruvlock och låt dem stå upp och ner under 10 minuter. På så sätt skapas ett vakum i burken. Låt allt svalna och förvara sedan burkarna på en torr, mörk plats. Låt chutneyn ”mogna” åtminstone i tre veckor för att tillåta smakerna att vidareutvecklas.
Chutneyn håller sig minst 4 månader i oöppnat tillstånd.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk