Ruskigt god persikochutney

Ingredienser

500 gram färska persikor (urkärnade)
3 schalottenlökar
75 gram torkade aprikoser (helst osvavlade)
1 cm färsk ingefära
1 apelsin, vältvättad el ännu hellre bio
1 röd chili
1 matsked rapsolja
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
200 gram honung
150 ml vitvinsvinäger
En nypa salt

Gör så här

1. Skala persikorna. Det är lätt gjort genom att skära ett kors på toppen av varje persika. Doppa dem snabbt i kokande vatten, låt dem svalna av något i ett durkslag och dra av skalet. Skär fruktköttet i mindre bitar.
Hacka schalottenlöken fint och aprikoserna i mindre bitar.
Riv ingefäran och skalet av apelsinenen med ett fint rivjärn (Microplane är min ständiga följeslagare). Skär av skaftet på chilin, dela, ta bort fröna och hacka den smått.

2. Värm upp oljan i en tjockbottnad gryta och fräs schalottenlöken några minuter. Tillsätt ingefära och chili och stek försiktigt i ytterligare några minuter.
3. Tillsätt resten av ingredienserna till grytan och låt det långsamt koka upp. Rör om då och då med en träslev. Låt chutneyn sjuda på medelvärme i ca 30 minuter tills den börjar tjockna.

4. Ta bort kanelstången och kryddnejlikorna. Fyll de steriliserade (läs hur man gör här) burkarna med en liten sked ända upp till kanten. Torka av eventuell utspilld chutney på utsidan av burkarna.

5. Stäng burkarna ordentligt med ett skruvlock och låt dem stå upp och ner under 10 minuter. På så sätt skapas ett vakum i burken. Låt allt svalna och förvara sedan burkarna på en torr, mörk plats. Låt chutneyn ”mogna” åtminstone i tre veckor för att tillåta smakerna att vidareutvecklas.

Chutneyn håller sig minst 4 månader i oöppnat tillstånd.

Betyg (1 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.