Räkcheesecake med fröbotten

Ingredienser

6 port

Pajskal
60 g smör
1 ägg
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
50 ml pumpakärnor
50 ml solrosfrön
1 msk fiberhusk
1 krm salt

Fyllning
4 gelatinblad
280 g skalade räkor i lag, avrunna
200 g färskost
3 dl crème fraiche
2 msk färsk dill, finhackad
2 msk färsk gräslök, finhackad
salt och peppar, efter smak
50 g stenbitsrom, till garnering
lime eller citron, till garnering

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och mixa med övriga ingredienser till pajbottnen i mixer/matberedare i 30–60 sekunder till en deg.

Tryck ut degen i ett jämt lager i en springform (max 20–24 cm i diameter och gärna bakplåtspappersklädd). Grädda i 10–12 minuter. Låt svalna.

Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i 5–10 minuter. Hacka räkorna grovt, spara några fina hela exemplar till garneringen om du vill.

Blanda färskost och crème fraiche i en skål. Vänd i dill, gräslök och eventuellt även citruszest – det ger en extra fräsch smak. Salta och peppra efter smak.

Ta upp gelatin­bladen. Smält dem försiktig i en kastrull på medelvärme.­ Rör ner gelatinet i färskostmassan.

Blanda i räkorna. Bred blandningen över pajskalet. Ställ in i kylen i minst fyra timmar. Garnera gärna med tunt skivad citron och/eller lime, stenbitsrom och gräslök eller dill.

Tips
Färskriven pepparrot, eller en gnutta cayennepeppar passar också fint som smakförhöjare i räkcheesecaken. Det går också bra att använda smaksatt färskost med örter eller till exempel rosépeppar.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Cornbread Cowboy Casserole

Cornbread Cowboy Casserole has quickly become a favorite. I’ve been meaning to try this recipe…

Burrito bowl

Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…

Limoncello & Tonic

Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.