2,5 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk nystött kardemumma
400 g (ca 6,5 dl) Vetemjöl special
75 g rumsvarmt smör
Kardemummafyllning:
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
2 tsk nystött kardemumma
2 tsk ströbröd
Till pensling:
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
1. Värm mjölken till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
3. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, nästan allt vetemjöl och smöret i bitar.
4. Arbeta degen cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig och lossnar från kanterna från bunken.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
7. Tippa upp degen på mjölat bakbord och knåda lite lätt. Rull ut till en lång rulle och dela i cirka 20 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rundel på cirka 1 dm i diameter.
8. Fördela fyllningen på alla bitar. Smörj en form på 1,5 liter och sapla alla bitar på varandra (se nedan)
9. Täck formen med en bakduk och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
10. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Baka brödet i nedre delan av ugnen i 35-40 minuter.
11. Låt brödet vila i formen 10 minuter innan du stjälper upp det och låter svalna helt.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…