Det fina med den här klassiska rätten är att beskan och sötman i morötterna spelar så väl med de lena, djupa, umamismakerna i köttet. Rätten är busenkel, men kräver lite tid.
Ca 1 kilo oxkind
5 stora morötter
en gul lök (alt. purjolök)
2 hela nejlikor
2 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
1 lagerblad
1 kryddmått timjan
3 dl fin köttbuljong
3 dl rödvin
1 msk tomatpasta
Smör, olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
En lyxig potatispuré…
1. Tvätta morötterna och skär i lagom munsbitar (inte för tunna skivor). Hacka övriga grönsaker. Skär oxkinderna i stora grytbitar.
2. Värm olivolja och smör i en gryta. Bryn en fin yta samtliga bitar oxkind på alla sidor. Tillför de hackade grönsakerna och kryddorna och bryn lite till – men inget får brännas vid. Tillför buljong, vin och tomatpasta. Sätt på lock och låt puttra i minst två timmar.
3. Om det är mycket vätska kvar, gör följande moment utan lock: Tillför de skivade morötterna och låt sjuda ca 30 minuter till. Grytan ska vara tjock och simmig och mörk. Morötterna ska vara kokta, men inte mosiga.
4. Smaka av med salt och peppar. Garnera gärna med färsk timjan. En lyxig potatispuré är gott till.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk