PS Klassiker: Broccolisoppa

Ingredienser

4 personer:
1 stort, eller 2 mindre, stånd broccoli
1 mindre gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk olja/smör
1/2 glas vitt vin
1 L grönsaksbuljong
Ca 1 dl crême fraiche
nymalen svartpeppar, salt
en fin olja till garnering

Gör så här

1. Hacka löken och vitlöken och stek den mjuk och genomskinlig i fettet i en stor kastrull. (Olja för dig som vill ha helvegetariskt, men smör blir godare.)

2. Om det inte är något som ser ut att behöva skäras bort så ska du använda ALLT på broccolin: Kapa av stammen, hacka den i mindre bitar och häll ner i den lugnt fräsande löken. "Raka" av några matskedar av de yttersta, mörkgröna små blommorna på broccolihuvudet och spara i en skål. Dela upp det som återstår av huvudet i mindre bitar och skicka ner även detta i kastrullen.

3. Tillför vin och därefter buljongen (ju finare buljong, desto godare blir soppan). Ta några tag med pepparkvarnen och låt koka på låg värme ca 10-15 minuter.

4. Mixa soppan slät med stavmixer. Sedan tillför du de små, gröna blommorna som du har sparat. (När du serverar soppan ska de ge lite tuggmotstånd – men inte vara hårda.)

5. Smaka av med salt, crême fraiche (du vill åt den lilla syran) och peppar. Pepparn gifter sig fint med broccolismaken och ska vara så påtaglig att det känns en liten hetta.

6. Garnera med, t ex, några droppar fin olivilja.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.