4 personer:
1 stort, eller 2 mindre, stånd broccoli
1 mindre gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk olja/smör
1/2 glas vitt vin
1 L grönsaksbuljong
Ca 1 dl crême fraiche
nymalen svartpeppar, salt
en fin olja till garnering
1. Hacka löken och vitlöken och stek den mjuk och genomskinlig i fettet i en stor kastrull. (Olja för dig som vill ha helvegetariskt, men smör blir godare.)
2. Om det inte är något som ser ut att behöva skäras bort så ska du använda ALLT på broccolin: Kapa av stammen, hacka den i mindre bitar och häll ner i den lugnt fräsande löken. "Raka" av några matskedar av de yttersta, mörkgröna små blommorna på broccolihuvudet och spara i en skål. Dela upp det som återstår av huvudet i mindre bitar och skicka ner även detta i kastrullen.
3. Tillför vin och därefter buljongen (ju finare buljong, desto godare blir soppan). Ta några tag med pepparkvarnen och låt koka på låg värme ca 10-15 minuter.
4. Mixa soppan slät med stavmixer. Sedan tillför du de små, gröna blommorna som du har sparat. (När du serverar soppan ska de ge lite tuggmotstånd – men inte vara hårda.)
5. Smaka av med salt, crême fraiche (du vill åt den lilla syran) och peppar. Pepparn gifter sig fint med broccolismaken och ska vara så påtaglig att det känns en liten hetta.
6. Garnera med, t ex, några droppar fin olivilja.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…