PS Klassiker: Biff stroganoff

Ingredienser

"Stroganoff" ser olika ut beroende på var i världen du äter den. Originalreceptet innehöll förmodligen varken lök, svamp eller tomatpasta. Här har vi valt senap som smaksättare – men tillsätt gärna en matsked tomatpasta om du saknar det.

Köttet behöver vara av en mörare kvalitet eftersom det bara ska tillagas hastigt. Kalv blir lent och lyxigt.

Till 4-5 personer:
½ kilo innanlår/lövbiff
ca 300 gram champinjoner
1 gul lök
Kalvfond + en skvätt vatten
1 lagerblad
1 msk dijonsenap (eller en grövre senap som inte är söt)
½ dl cognac
Ca 2 dl smetana (eller crême fraiche)
Storbladig persilja
Olja (neutral sort) och/eller smör
Salt och nymalen svartpeppar

Potatis, bulgur eller ris
Saltgurka

Gör så här

Skiva löken och svampen. Skär köttet i tunna strimlor mot fibrerna. Hacka persiljan. Detta ska du ha gjort i förväg eftersom övriga moment ska gå fort:

Stek löken och svampen mjuk på medelvärme i ca 10 minuter. Gärna i smör som ger mer smak. Lägg löken och svampen åt sidan. I samma stekpanna:

Bryn en yta på köttet så hastigt som möjligt och på så hög värme som möjligt (lättare med olja). Sänk värmen och tillsätt cognac, senap, lagerblad och kalvfond. Salta och peppra. Mycket av smaken sitter i det brända i pannan, lös upp det med stekspaden.

Häll tillbaka löken och svampen till pannan. Koka ihop några minuter på måttlig värme. Rör ner smetana och garnera med persiljan. Servera med potatis (gärna mos), bulgur eller ris. Och saltgurka!

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Cornbread Cowboy Casserole

Cornbread Cowboy Casserole has quickly become a favorite. I’ve been meaning to try this recipe…

Burrito bowl

Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…

Limoncello & Tonic

Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.