Pirogdeg på tre sätt

Ingredienser

Pirogdeg
6 dl mjöl
0,5 tsk salt
1 ägg
110 g smör
4 tsk iskallt vatten
1-2 liter fritösfett till fritering

Finsk pirogdeg
2,5 dl vatten
1 tsk salt
6 dl rågmjöl
1-2 liter fritösfett till fritering

Pirogdeg med jäst
5 dl mjölk
50 g jäst
50 g svenskt smör
1 tsk strösocker
1 tsk salt
11-12 dl mjöl
1-2 liter fritösfett till fritering

Gör så här

Pirogdeg

Blanda mjöl med salt i en skål. Tillsätt kallt smör skuret i bitar, sedan 1 ägg och det kalla vattnet
Mixa eller blanda detta för hand tills blandningen liknar grova smulor. Forma degen till en boll och linda in den ordentligt med plastfilm. Ställ in i kylen i minst 1 timme.
Ta ut degen och rulla den till en jämn rulle, skär i lika stora bitar och kavla ut. Du bör få ut 10-12 bitar. Kavla ut pirogerna tunt och fritera i max 150 grader.
Toppa sedan upp med valfri fyllning.
Finsk pirogdeg

Blanda samman vatten, salt och mjöl till en smidig deg.
Rulla degen till en jämn rulle, skär i lika stora bitar och kavla ut. Du bör få ut 10-12 bitar. Kavla ut pirogerna tunt, använd mjöl så de inte klibbar fast.
Lägg eller stapla dessa och låt degen vila i 30-40 min innan du friterar i max 150 grader.
Toppa sedan upp med valfri fyllning.
Pirogdeg med jäst

Börja med att värma mjölk till 37°.
Smula sedan ner jästen i en degbunke. Lös upp jästen med mjölken med en träspade.
Tillsätt smör, socker och salt och arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt minst i 30 min.
Kavla ut degen tunt på en mjölad yta och skär ut 10-12 skivor. Fritera dessa i max 150 grader.
Toppa sedan upp med valfri fyllning.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.