Nyttiga vetebröd

Ingredienser

2 dl hela vetekorn
0,5 l vatten, 37°
25 g jäst [0,5 förp]
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk anis
5 dl havregryn
7-8 dl vetemjöl special

Gör så här

1. Skölj av vetekornen och låt dem ligga i blöt i 4 timmar.

2. Rör ut jästen i det ljumma vattnet och rör i rapsolja, salt och anis. Arbeta in vetekorn, havregryn och det mesta av vetemjölet. Arbeta kraftigt, 6 minuter med maskin eller det dubbla med armkraft. Jäs övertäckt i 45 minuter tills degen nått nästan dubbel storlek.

3. Vält upp degen på mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Är degen mycket lös, arbeta in lite mer mjöl. Platta eller kavla ut till en platta, ca 30 x 30 cm. Rulla ihop och lägg med skarven ner på smord plåt. Då blir brödet högt.

4. Sätt ugnen på 275°. Snitta brödet med vass kniv. Jäs övertäckt i ca 25 minuter tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret.

5. Sätt in brödet i mitten och grädda i 10 minuter. Sänk temperaturen till 200° och grädda i ytterligare 40 minuter.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.