Midsommartårta med bärcurd och italiensk maräng

Ingredienser

källa Hemköp

8 p

MÖRDEG
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
120 g kylskåpskallt smör
1 st normalstor äggula
0.5 tsk salt
0.5 msk ev. iskallt vatten

ITALIENSK MARÄNG
3 st äggvita
0.5 krm salt
2 dl strösocker
0.5 dl vatten

BÄRCURD
4 st ägg
2.5 dl strösocker
300 g blandade frysta bär
0.5 dl citronsaft
100 g smör
1 krm vaniljpulver
2 st gelatinblad, blötlagda
1 l bär

Gör så här

Börja med pajdegen
1. Skär smöret i tärningstora bitar (viktigt att smöret är iskallt).

2. Nyp ihop smöret med florsocker och mjöl till en jämn deg. Om den inte går ihop, addera vattnet.

3. Plasta in och låt stå i kylen i 30 minuter.

4. Kavla degen till ca 3 mm tjock mellan två bakplåtspapper.

5. Klä en 24 cm springform (med löstagbar kant) med bakplåtspapper. Lägg över mördegen och nagga botten med en gaffel. Frys i 30 minuter.

6. Sätt ugnen på 175°C varmluft.

7. Klä hela pajformen i aluminiumfolie och grädda i ca 10 min så att pajskalet sätter sig. Ta bort folien och grädda i ytterligare ca 10 minuter, tills den fått fin färg. Ta ut och låt svalna helt.

8. När pajen svalnat, häll över bärcurden, plasta in och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar, men helst över natten.

Bärcurd
1. Koka bären i 5 min, mosa ihop.

2. Vispa ihop ägg och socker. Häll ner i kastrullen med bär och sjud försiktigt under ständig vispning tills smeten tjocknat något. OBS! Får ej börja koka!

3. Tillsätt smör i bitar, vaniljpulver och sist gelatinbladen. Vispa tills allt smält, sila och låt svalna.

Italiensk maräng
1. Vispa äggvita och salt till ett fast skum.

2. Koka under tiden en sockerlag av socker och vatten till 121°C i en liten kastrull.

3. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna i en tunn stråle under vispning på medelhastighet.

4. Fortsätt vispa marängen till den svalnat. Lägg upp i spritspåse.

5. Spritsa marängen som ett berg över bärcurden och lämna ca 2 cm längs kanten där du dekorerar med färska bär.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.