Midsommartårta dajm och chokladbotten med jordgubbsmousse

Ingredienser

källa ica.se

12 portioner

Botten
100 g rumstempererat smör
2 1/3 dl strösocker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör (till formen)
ströbröd (till formen)

Fyllning
5 gelatinblad
1/2 l färska jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Garnering
1 l färska jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.

Botten: Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.

Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).

Grädda i ca 20 minuter. Låt botten kallna. Ta bort ringen på formen och torka bort ströbrödet. Sätt tillbaka ringen på botten.
Öppna timer: 20 minuter

Fyllning: Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
Öppna timer: 5 minuter

Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.

Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.

Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
Öppna timer: 4 timmar
Öppna timer: 4 timmar

Toppa tårtan med färska jordgubbar.

Betyg (1 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.