6 portioner
1.5 tbsp extra virgin olive oil
1 medium sweet onion, diced
2 tsp chopped garlic
2 tbsp tomato paste
1 tbsp harissa (or substitute sambal oelek)
0.5 tsp cinnamon
0.25 tsp ginger
587.5 ml low sodium vegetable broth
0.91 kg sweet potatoes (orange yams) peeled and chopped into 1-inch chunks
0.45 kg zucchini (about 4 medium zucchini) cut into 1/2 inch rounds
340.2 g carrots (about 4 medium carrots) peeled and cut into 1/2 inch chunks
210 g shredded cabbage
43.33 g dried apricots
36.25 g golden raisins
4 g cilantro
Salt and black pepper to taste
287 g cooked chickpeas (or substitute 1 can chickpeas, drained)
283.5 g couscous (1 1/2 cups dry - for gluten free substitute quinoa)
Lina H gjorde många ändringar i ovanstående recept. Hon skrev såhär: ”Du kan i princip ha i vilka grönsaker/rotsaker du känner för och hittar! Och jag tog i kanel, ingefära, gurkmeja, spiskummin, paprika och chili powder plus färsk koriander.”
Hon hade inhöljande grönsaker:
Morötter, rotselleri, zucchini, lök, vitlök.
Bönor: kikärter, blandade bönor (röda, vita, bruna)
1. Heat olive oil in a large pot over medium. Saute the onion for several minutes till softened. Add the garlic and saute for another minute till fragrant.
2. Stir in the tomato paste, harissa, cinnamon, ginger and 1/2 cup of the low sodium vegetable broth till smooth. Bring to a boil.
3. Add sweet potatoes, zucchini, carrots, shredded cabbage, dried apricots, golden raisins and cilantro to the pot. Stir till combined.
4. Add remaining 2 cups of vegetable broth to the pot. Bring to a boil. Season with salt and pepper to taste (I use about 3/4 tsp salt and 1/4 tsp pepper).
5. Reduce heat and cover the pot. Simmer the mixture for 50-60 minutes, stirring gently 2 times during cooking, till all the vegetables are fully tender. Season with additional salt and pepper to taste, if desired. Remove from heat.
6. Add chickpeas to the pot and simmer for 5 minutes more till they're heated through.
7. Meanwhile, prepare couscous according to package directions.
8. Pour cooked couscous onto a large platter. Top with the cooked vegetable stew. Serve.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg