Mandelbottnar
150 gram sötmandel
5 st äggvitor
2 dl strösocker
Smörkräm
5 st äggulor
1 dl mjölk eller grädde
1 dl strösocker
175 gram smör
Garnering
Mandelspån
Rita upp cirklar 24 cm i diameter på bakplåtspapper. Gör två bakplåtspapper en botten på varje
1 Mal mandeln
2 Knäck äggen och skilj på vitan och gulan.
3 Lägg äggvitorna i en torr och fettfri bunke som rymmer två liter.
4Lägg äggulorna i en liten skål och täck med plastfolie och ställ in i kylen.
5Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret och rör om och fortsätt vispa med maskin tills etthårt och blankt skum i några minuter.
6 Vänd försiktigt ner den malda mandeln till en jämn smet.
7 Bred ut smeten på bakplåtspappren
8 Grädda en tårtbotten i taget i strax under mitten i ugnen i 175 grader i 22 minuter
9 Vänd försiktigt de färdiggräddade bottnarna mot ett bakplåtspapper. Dra bort det andra bakplåtspappret. Låt bottnarna svalna på bakplåtspappret och på galler.
10 Lägg äggulorna i en kastrull och häll på mjölk eller grädde samt strösocker
11 Vispa till en jämn smet . Låt koka upp under omrörning. Vispa och låt smeten sjuda tills den tjocknat. Ta bort kastrullen och låt den svalna någon minut
Tillsätt sedan det kalla smöret lite i taget och vispa till en jämn smet mellan varje smörklick.
Låt krämen kallna i kylskåp
12 Rosta mandelspånen till garnering i en stekpanna. Tar ca 5 min. Låt svalna
13 Lägg ihop tårtbottnarna när de svalnat med smörkräm imellan och uppepå
14 Strö på mandelspån
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…